Annons

USA: Jemensamtal i Sverige i december

En kvinna ammar sitt undernärda barn i Jemen. Arkivbild.
En kvinna ammar sitt undernärda barn i Jemen. Arkivbild. Foto: Hammadi Issa/AP/TT

Fredssamtal om kriget i Jemen ser ut att kunna hållas i Sverige i början av december. Det säger USA:s försvarsminister Jim Mattis sedan FN-sändebudet Martin Griffiths träffat företrädare för Huthirebellerna i Jemens huvudstad Sanaa.

Svenska UD avstår tills vidare från att kommentera uppgifterna.

TT
Uppdaterad
Publicerad

Jim Mattis säger till journalister att allt nu ser ut att vara klart inför de planerade fredssamtalen i Sverige. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, som stöttat president Abd Rabbu Mansur Hadis regering, har tidigare sagt ja och nu har av allt att döma positiva signaler kommit även från Huthirebellerna.

– Det ser ut som om att vi mycket, mycket tidigt i december, i Sverige, kommer att se både Huthirebellerna och den FN-erkända regeringen, president Hadis regering, vara där, säger Mattis enligt nyhetsbyrån AFP.

Från utrikesdepartementet kommer bara försiktiga kommentar till Mattis besked om fredssamtalen i Sverige.

Annons

"FN har frågat om Sverige kan stå värd för FN-ledda konsultationer med parterna i konflikten och vi är beredda att bistå med detta. Det är hög tid att steg tas mot att få ett slut på stridigheterna och den fruktansvärda humanitära situationen i Jemen", säger utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin till TT.

Enligt tidigare uppgifter från en UD-källa är samtalen planerade att hållas i Stockholmsområdet.

FN kräver eld upphör från rebellerna, särskilt granatattackerna mot grannlandet Saudiarabien, och att de går med på förhandlingar om att lämna över hamnstaden al-Hudaydah i FN:s kontroll.

Den saudiskledda alliansen har infört en blockad mot hamnen som är den enda ingången till huvudstaden och rebellhållna områden och så gott som 80 procent av all matimport och alla FN:s hjälpsändningar passerar hamnen.

Mattis säger att alliansen har avbrutit offensiven mot al-Hudaydah och att frontlinjerna inte har ändrats de senaste 72 timmarna. Samtidigt rapporterar invånare i staden strider bara timmar innan Griffiths anlände till landet.

Enligt FN hotas 14 miljoner av svält om hamnen förblir stängd. I en ny rapport slår Rädda Barnen larm om en dramatisk ökning av flygangreppen mot al-Hudaydah, där det finns 150 000 barn. Organisationen uppgraderar också antalet barn som dött till följd av svält eller sjukdom i det krigshärjade Jemen.

Så många som 85 000 barn under fem år kan ha dött sedan 2015.

– För varje barn som dödas av bomber och kulor, svälter dussintals ihjäl och det går helt och hållet att förebygga, säger Tamer Kirolos, organisationens chef i Jemen.

– Barn som dör på det här sättet lider oerhört när deras livsviktiga organ stänger ner och till slut upphör att fungera. Deras immunsystem är så svaga att de är känsliga för infektioner, några är för svaga för att gråta. Föräldrar tvingas se sina barn tyna bort utan att kunna göra något åt det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons