SvD Perfect Guide
Annons

Jenny Baker: ”Vet hur mansklubben kan bete sig”

Foto: Sarah St Clair Renard

Jenny Baker, född Ljungberg, ärvde en hotellgrupp och knäcktes nästan av maktstriderna. Hon sålde den, flyttade till USA och öppnade ett eget lyxhotell. Nu bor hon i LA med sin familj och ser tillbaka på de turbulenta åren i Stockholm.

Text: Sofie Zettergren - 20 mars 2020

Skräpplockaren tittar på mig och säger ”Här bodde Warren Beatty och lite längre bort bor Leonardo DiCaprio.” När min nya bekantskap ser att jag stannar utanför Beattys tidigare hem undrar han nyfiket om jag också är berömd.

Numera bor Jenny Baker, född Ljungberg, i Beattys medelhavsinspirerade 1920-talshus. Hon tar emot iklädd träningskläder, fortfarande svettig efter morgonens löprunda. Inne i köket råder ett virrvarr av barn, hundar och en pratsam amerikansk make.

Jonathan Baker tycker att vi ska flytta oss från det ”simpla köket” till ”where the magic happens” – det vill säga resten av huset.

Familjen Bakers hem är en Hollywooddröm med hisnande utsikt över Los Angeles.

– Men jag saknar Manhattan varje dag, medger Jenny Baker, som lämnade Stockholm för New York där hon med sitt okuvade affärssinne och frispråkiga sätt hittade hem. Hennes film-regisserande make var dock rotad i Los Angeles.

– Titta bara! Hur kan man vara olycklig här? frågar han retoriskt med en gest mot utsikten.

Jenny ler motvilligt, hon är inte övertygad.

Annons
Annons

Jenny med maken Jonathan och döttrarna Sienna, Tribeca och Trease samt hundarna Memphis och Monroe.

Foto: Sarah St Clair RenardBild 1 av 1

Jenny Baker är Sveriges egen Paris Hilton. Fast likheterna slutar egentligen vid hotellarvtagerska, konstaterar hon. Hennes familj ligger bakom fastighetsbolaget Ljungberggruppen, numera Atrium Ljungberg. I koncernens hotellverksamhet fanns tidigare Häringe Slott, Lydmar, Grythyttans Gästgivaregård och Krägga Herrgård.

Farfar Tage Ljungberg grundade bolaget, och pappan Åke Ljungberg tog därefter över rodret. Det var aldrig en självklarhet att Jenny skulle ta över något. Förutom för henne själv. Hon hade två bröder och familjens inställning till hur saker och ting skulle skötas var patriarkal.

–Jag var en rödhårig, fräknig tjej som växte upp där det fanns regler för hur en kvinna skulle se ut och uppföra sig. När jag var yngre tänkte jag att det måste ha skett nåt missförstånd. Vad konstiga män är! Pappa borde ju se att jag är stjärnan, att jag borde ta över. Jag var driven och målinriktad. Men det var inte så det funkade.

Jenny med maken Jonathan och döttrarna Sienna, Tribeca och Trease samt hundarna Memphis och Monroe.
Jenny med maken Jonathan och döttrarna Sienna, Tribeca och Trease samt hundarna Memphis och Monroe. Foto: Sarah St Clair Renard

Jenny Baker lämnade Sverige för studier i psykologi och ekonomi, och sedermera hotelljobb i Amsterdam och New York. När hon vid 23 års ålder återvände var planen att jobba i familjeföretaget en sommar. Det blev början på en historia som – i Jennys version – låter som hämtat ur tv-serien Succession. Syskonrivalitet och män villiga att gå långt för att bevara sin makt.

Annons
Annons

– Jag började jobba med en person som, precis som pappa, var ’larger than life’. Jag såg verkligen upp till honom, Han sket i reglerna och
vågade prova nya grejer, säger Jenny medan hon brer smörgåsar åt döttrarna.

Men när Jenny började granska räkenskaperna upptäckte hon ytterst oklara utgifter, som smycken, höga restaurangnotor ett sommarhus i skärgården. Det visade sig vara mannens privata utgifter. Jenny fick dock inget stöd när hon ville göra sig av med honom. Tvärtom. Mannen hölls om ryggen (”han kanske slirar lite ibland, men han har gjort mycket bra också”), istället försökte ledningen pressa bort henne ur företaget.

– Det var galet. Stora män i branschen ringde och hotade. De försökte frysa ut mig.

Jenny berättar rakt och ärligt – som om hon väntat på att få dela sin historia. Hon menade aldrig att avslöja någon, säger hon, det var snarare en känsla för rätt och fel.

– Det är spännande med metoo, för jag har ju varit med om det där. Inte ur en sexuell aspekt, men jag vet hur mansklubben beter sig när en kvinna blir obehaglig. Det är den rollen jag haft i familjen. Jag har alltid ställt mig upp och sagt ifrån när något varit galet.

Som när pappan återkommande var berusad.
– Alkoholism är intressant när man börjar förstå den. Som barn såg jag pappa som en kul och festglad person. Det där med hans brutna löften upplevde jag inte förrän jag var vuxen.

I dag är pappan nykter och Jenny och han har försonats. Med relationen till andra familjemedlemmar är det sämre.

– Vi har ganska lite kontakt nu. Jag är ledsen att vi inte lyckades hålla ihop, vi syskon, men vi klarade inte det. Men det kanske är så familjer utvecklas? säger hon och rycker på axlarna.

Annons
Annons

Jonathan kommer in i köket igen. Medan Jenny tittar till barnen sätter han fingret på sin hustrus framgångskoncept.

– Jenny har utsökt smak och vet hur man väljer ett team. Hon går sin egen väg och når ställen i universum dit jag inte är modig nog att gå, säger han.

Jag är ledsen att vi inte lyckades hålla ihop, vi syskon, men vi klarade inte det.

Beslutsamheten har tagit Baker dit hon är i dag, med egen hotellverksamhet och en rad välgörenhetsprojekt. Men vägen har inte varit spikrak. Utöver familjeslitningar har hon blivit lämnad vid altaret av en tilltänkt make. Och när designhotellet Lydmar Hotel – som då ingick i familjekoncernen – tvingades lägga ner efter att fastighetsägaren velat förvandla lokalerna till kontor, fick Jenny officiellt bära hundhuvudet. Tilltufsad lämnade hon Sverige för New York. 2008 köpte hon hotellet The Maidstone i East Hampton, en plats berömd för sina långa vita stränder och sitt klientel bestående av rika New York-bor.

Hon lät renovera om hotellet från grunden. c/o The Maidstone inreddes med idel skandinavisk design och rummen döptes efter skandinaviska storheter som Carl von Linné och Tove Jansson. I matsalen serverades västerbottenpaj och köttbullar. Det blev snabbt en succé, och är så än idag. Några av de återkommande gästerna är Bill och Hillary Clinton, Will Smith och Ben Affleck.

Jag frågar hur hon hittat tron på sig själv när omgivning uppenbarligen inte haft den.

Jenny svarar genom att referera till ett samtal mellan Hilary och Chelsea Clinton i podcasten Gutsy women. Hillary frågar Chelsea när hon fann sin inre röst, varpå Chelsea svarar: ”Jag har alltid haft den. Jag har varit på rätt väg hela mitt liv.”

Foto: Sarah St Clair Renard

Annons