Annons

Folksams Jens Henriksson ny vd för Swedbank

Jens Henriksson.
Jens Henriksson. Foto: Marcus Ericsson/TT

Jens Henriksson blir ny vd på krisande Swedbank. Han tillträder med omedelbar verkan. ”Mitt jobb blir att återvinna förtroendet”, kommenterar Henriksson i ett pressmeddelande.

Under strecket
TT, SvD Näringsliv
Publicerad

Jens Henriksson lämnar i och med utnämningen sitt uppdrag som vd för Folksam. Han har tidigare varit vd för Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX, och har suttit i styrelsen för internationella valutafonden, IMF, i Washington.

"Med Jens Henriksson får banken en verkställande direktör som kombinerar ett erfaret ledarskap, en stark kommunikativ förmåga och en bred kunskap om bank- och finansmarknaderna. Jens har den samlade kompetens som krävs för att ta sig an bankens situation utifrån den senaste tidens kritik, de snabba teknikförändringarna och konkurrensen som präglar banksektorn idag", säger Göran Persson, styrelseordförande i Swedbank, i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande säger den nye vd:n att hans uppgift som vd för Swedbank "blir att återvinna förtroendet, utveckla bankens hållbara profil samt fortsätta den framgångsrika digitaliseringsresa som Swedbank inlett".

Göran Persson och Jens Henriksson känner varandra sedan länge. När Göran Persson var finansminister började socialdemokraten Jens Henriksson arbeta på finansdepartementet.

Annons
Annons

På departementet var han först politiskt sakkunnig, sedan planeringschef och slutligen statssekreterare.

I slutet av april dementerade Henriksson medieuppgifter om att han skulle bli ny vd i Swedbank.

– Nej, det är inte aktuellt, jag trivs utmärkt på Folksam, sade han då till SvD.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, anser att Swedbank gjort ett bra val. I en skriftlig kommentar till TT säger han:

"Det är bra både för bankens ägare och dess kunder. Han är en person med både kompetens, erfarenhet och moralisk kompass vilket är exakt vad banken behöver i det här läget".

Swedbank vill på onsdagskvällen inte ge några ytterligare kommentarer utan hänvisar till en presskonferens med Göran Persson och Jens Henriksson på torsdag morgon.

I Folksam tar vice vd Ylva Wessén över vd-posten under den tid det tar att hitta en ersättare till Henriksson. Försäkringsbolaget påbörjar omedelbart arbetet med att rekrytera en ny vd, ett arbete som leds av styrelserna Folksam Liv och Folksam Sak.

– Från styrelserna vill vi uttrycka vårt stora tack till Jens Henriksson för det arbete han gjort för Folksamgruppen och dess kunder och ägare. Vi är självklart angelägna att rekryteringen av hans efterträdare ska gå så fort som möjligt, säger Karl-Petter Thorwaldsson, styrelseordförande i Folksam Sak, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons