Den amerikanske pastorn och medborgarrättskämpen Jesse Jackson på besök i Stockholm för att uppmärksamma vännen Martin Luther Kings 90-årsdag. Samtidigt passar han på att ge Trump en känga.
Den amerikanske pastorn och medborgarrättskämpen Jesse Jackson på besök i Stockholm för att uppmärksamma vännen Martin Luther Kings 90-årsdag. Samtidigt passar han på att ge Trump en känga. Foto: Tomas Oneborg

Jesse Jackson: Folket börjar se igenom Trumps lögner

Ljusare tider väntar. De positiva krafterna går inte att stoppa, även om kampen är långt ifrån över. Det menar den amerikanske pastorn och medborgarrättskämpen Jesse Jackson – i Stockholm för att fira vännen och kollegan Martin Luther Kings 90-årsdag.

Publicerad

Det är inte enbart vintermörkret som kan få tillvaron att ibland kännas tung. Politisk splittring, djup ilska och en ökande känsla av ”vi och dom” har blivit till gula västar, nättroll och en ovilja att se människorna på andra sidan åsiktskorridoren. Och det på båda sidor Atlanten.

Jesse Jackson är ett välkommet avbrott. Den världsberömde pastorn har hunnit fylla 77 och kroppen hänger inte riktigt med intellektet. Jackson lider av Parkinson och rörelserna är långsamma – men analysförmågan är det inget fel på.

Vi ses på hans hotell i Stockholm. Jesse Jackson är inbjuden av Nobelmuseet för att uppmärksamma Martin Luther King, som skulle ha fyllt 90 år den 15 januari, om han hade levt. Ett faktum som gör att det 2019 år är extra uppmärksamhet kring ”Doktor King”, som Jackson genomgående kallar honom.

Det viktigaste Doktor King gjorde var att han förändrade vår uppfattning om oss själva.

– De frön Doktor King planterade bär fortfarande frukt. Han levde tyvärr inte tillräckligt länge för att själv få uppleva alla framsteg, men tänk, det sitter 55 afro-amerikaner i kongressen. Vi har svarta borgmästare, vice-guvernörer och har till och med haft en afro-amerikansk president, säger Jesse Jackson och lägger till att USA:s svarta på 40 år tog sig från ”balkongen i Memphis till balkongen i Vita huset”. Något som självklart syftar på mordet på King på ett motell i delstaten Tennessee i april 1968, och på presidentvalet 2008 och en viss Barack Obama.

Martin Luther King på balkongen till Lorraine Motel i Memphis, dagen innan han blev skjuten. Till vänster om King står Jesse Jackson.
Martin Luther King på balkongen till Lorraine Motel i Memphis, dagen innan han blev skjuten. Till vänster om King står Jesse Jackson. Foto: AP
Annons

Jesse Jackson befann sig på motellet i Memphis den där dagen. Han var en av Martin Luther Kings närmaste män, och han fortsatte kampen efter att hans mentor hade gått bort.

– Det viktigaste Doktor King gjorde var att han förändrade vår uppfattning om oss själva. Han visade vad vi kunde åstadkomma och vad vi kunde bli, säger Jackson och slår fast att det absolut mest avgörande för svarta i USA var att de fick rätten att rösta.

Mycket har som sagt hänt sedan 1960-talet, ändå finns det klara paralleller mellan nu och då. Inte sedan Vietnamkriget har splittringen och ilskan mellan olika grupper i samhället varit så djup. Jackson talar om en ogrundad rädsla och svarar ja på frågan om det var Obama som banade vägen för Trump.

– Det kan man absolut säga. Barack Obama väckte hopp i hela i världen, men på hemmaplan stängde republikanerna in sig på ett hotellrum och beslutade sig för att motarbeta honom på alla sätt de kunde. Obama undvek att tala om hudfärg, men högern utnyttjade bilden av en svart man i Ovala rummet för att skapa motsättningar, och det i sin tur gav oss Donald Trump, säger han och skärper tonen.

Annons

– Det allra fulaste var att de tog Obamas hälsovårdsreform ”Affordable Care Act”, som gav 26 miljoner tidigare oförsäkrade människor rätt till sjukvård, och satte Baracks ansikte på den. Obamacare blev ett skällsord som Trump kunde kampanja på. Trumps anhängare sa att de ville få bort Obamacare, men att de ville ha tillgång till sjukvård. Så förvirrade var de, säger Jesse Jackson.

Jesse Jackson är en frispråkig Trump-motståndare och han kallar den nuvarande presidenten för såväl narcissist, som lögnare och ”representant för något slags milt mörker”.
Jesse Jackson är en frispråkig Trump-motståndare och han kallar den nuvarande presidenten för såväl narcissist, som lögnare och ”representant för något slags milt mörker”. Foto: Tomas Oneborg

Jackson är demokrat, precis som de flesta andra afro-amerikaner i USA. Det var Demokraterna som drev igenom rösträtten och satte stopp för den legala segregationen i södern, något som alltså fortfarande belönas vid presidentvalen vart fjärde år. 1984 och 1988 ställde Jesse Jackson själv upp och försökte bli president. Han fick över 3 miljoner röster i primärvalet -84. Fyra år senare var siffran 6,6 miljoner röster, och även om det inte räckte till att bli demokraternas presidentkandidat, så anses Jackson ha sparkat upp dörren för Obama. På sistone har det även talats om att han gläntade på dörren för Bernie Sanders, senatorn från Vermont som kallar sig demokratisk socialist, och som blev den stora sensationen i valet 2016 när han nästan norpade åt sig demokraternas presidentkandidatnominering från Hillary Clinton. Jämförelsen får Jesse Jackson att reagera.

Annons

–  De säger att jag är vänsterradikal, men vad är vänsterradikalt med att vilja se rättvisa löner, betalbara skolor och hälsovård för alla. Det är inte vänster utan det moraliskt rätta, säger Jackson och gör en ordlek med uttrycket ”moral right” eftersom ”right” på engelska betyder både ”höger” och ”rätt” på svenska.

Jesse Jackson är en frispråkig Trump-motståndare och han kallar den nuvarande presidenten för såväl narcissist, som lögnare och ”representant för något slags milt mörker”. Han kritiserar Trump för den nedstängning av statsapparaten som just nu pågår och som är minst sagt kostsam för alla de statsanställda som snart gått en månad utan att få lön.

– Trump förlorade med tre miljoner röster mot Clinton 2016. Republikanerna förlorade med nio miljoner mot demokraterna i mellanårsvalet 2018, nu fortsätter Trump att förlora på grund av en mur mot Mexiko. Amerikanska folket vill inte ha murar, de vill ha jobb och de börjar se igenom hans lögner, säger Jesse Jackson, vilket för oss fram till nästa presidentval som inträffar redan om ett år.

Annons

– Ljuset kommer, slår pastorn fast.

– Det finns så starka krafter i rörelse och vi ser koalitionsbyggande vi aldrig sett tidigare. Judar, svarta, bruna, kvinnor, latinos, tillsammans utgör minoriteterna en majoritet. Ljuset kan inte stoppas. Pelosi kan inte stoppas, säger Jackson och syftar på Nancy Pelosi, representanthusets talman och den demokrat som tydligast tagit kampen mot Trumps mur sedan partiet fick majoritet i kongressens andra kammare.

Pelosi är jämnårig med Jackson själv och kommer inte att vara en av de som utmanar Donald Trump i presidentvalet. Däremot spekuleras det friskt i att två afro-amerikanska kandidater kommer att kasta in sin hatt i ringen: de två senatorerna, Kamala Harris och Cory Booker. Hur sannolikt är det att vi redan efter nästa val kan se ännu en svart president i Vita huset?

Obama undvek att tala om hudfärg, men högern utnyttjade bilden av en svart man i Ovala rummet för att skapa motsättningar, och det i sin tur gav oss Donald Trump.

Kamala Harris.
Kamala Harris. Foto: Lynne Sladky/AP

­– Man ska aldrig säga aldrig. Kamala Harris rider på en framgångsvåg på västkusten, och Cory Booker gör det på östkusten. Men det som är intressant är att det nu kan vara en kvinna eller en svart som kandiderar till att bli president eller vice-president, utan att det är något konstigt. Det är en del av ljuset, säger Jesse Jackson.

Martin Luther King på balkongen till Lorraine Motel i Memphis, dagen innan han blev skjuten. Till vänster om King står Jesse Jackson.

Foto: AP

Jesse Jackson är en frispråkig Trump-motståndare och han kallar den nuvarande presidenten för såväl narcissist, som lögnare och ”representant för något slags milt mörker”.

Foto: Tomas Oneborg

Kamala Harris.

Foto: Lynne Sladky/AP