Annons

Jubel när Meir tas emot på ISS – ”overkligt”

Foto: TT

Tolv minuter över midnatt svensk tid, någonstans över Indiska oceanen, öppnades luckan från Sojuz-farkosten till ISS. Svenskamerikanskan Jessica Meir och hennes två kollegor gled tyngdlöst in på rymdstationen.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Trion som åkte upp till ISS på onsdagen: Hazzaa Ali al-Mansoori, Oleg Skripotjka och Jessica Meir. Bilden är tagen inför avfärden.

Foto: Bill Ingalls/Nasa/AP/TT
Efter reklamen visas:
Jessica Meir är framme på ISS

I Nasas sändning syntes Meir, Oleg Skripotjka och Hazza Ali al-Mansoori jublande glada krama om sina sex kollegor som tog emot dem i den ryska delen av ISS. De flesta känner varandra mycket väl efter att tidigare ha jobbat ihop på jorden.

Därefter ställde de upp sig – med viss möda i tyngdlösheten – för en liten "presskonferens". Och första frågan från åskådarna nere på Bajkonur-basen i Kazakstan blev delvis på svenska.

– Det var fantastiskt att se dig "take off", sade en kvinnoröst som uppenbarligen tillhörde Jessica Meirs mamma Ulla-Britt, och undrade hur dottern mådde.

– Det är svårt att förstå att vi är här! Det har faktiskt känts väldigt mycket som att vara i simulatorn – tills det rör på sig, och man ser utsikten, svarade Jessica Meir.

– Ganska overkligt att vara här, men vi mår jättebra!

Raketuppskjutningen från Bajkonur skedde som planerat vid klockan 16 svensk tid på onsdagen. Färden till ISS tog sedan sex timmar, hopkopplingen och alla kontroller ytterligare två, innan luckorna kunde öppnas och alla kunde ta sig ombord.

Annons
Annons

Trion som åkte upp till ISS på onsdagen: Hazzaa Ali al-Mansoori, Oleg Skripotjka och Jessica Meir. Bilden är tagen inför avfärden.

Foto: Bill Ingalls/Nasa/AP/TT

Meir, vars mamma är från Sverige och pappa från Israel, beskrev också hur hon under färden upp beundrat en vacker soluppgång över "glödande rött vatten". Hon var dock så desorienterad att hon inte kunde avgöra vilket världshav det var hon såg.

– Vi får öva lite mer på geografin här uppe, skrattade hon.

Bland det oväntade på vägen upp var att hon fick in helt annan kommunikation i sina lurar.

– Jag vet inte hur ofta det händer, men det hände så klart inte under simuleringarna – plötsligt hörde jag att något flygplan skulle instrumentlanda.

Av de sex som befinner sig på ISS sedan tidigare är en kvinna, Christina Koch från USA. De fem männen kommer från Italien, Ryssland och USA.

Jessica Meirs medresenär Oleg Skripotjka är också från Ryssland, medan Hazza Ali al-Mansoori är Förenade Arabemiratens första rymdfarare.

Trion som åkte upp till ISS på onsdagen: Hazzaa Ali al-Mansoori, Oleg Skripotjka och Jessica Meir. Bilden är tagen inför avfärden.
Trion som åkte upp till ISS på onsdagen: Hazzaa Ali al-Mansoori, Oleg Skripotjka och Jessica Meir. Bilden är tagen inför avfärden. Foto: Bill Ingalls/Nasa/AP/TT

al-Mansoori gör – i likhet med Sveriges förste astronaut Christer Fuglesang 2006 och 2009 – bara ett kortare besök på ISS. Han återvänder tillsammans med en ryss och en amerikan till jorden i början av oktober.

Meir och Skripotjka ska däremot stanna i över ett halvår, och ska under den tiden hinna utföra hundratals vetenskapliga experiment.

Även hemfärden är tänkt att äga rum med en rysk Sojuz någon gång i vår. Jessica Meir ser därmed ut att precis missa återupptagandet av USA:s persontransporter till ISS, som väntas ske med raketer från företagen Space X and Boeing senare under nästa år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons