Annons

Jihad har rötter i islam

Universitetet i Manilla, måndag.
Universitetet i Manilla, måndag. Foto: STRINGER/PHILIPPINES / TT NYHETSBYRÅN

Pierre Schori och Anders Lindberg har egna tolkningar av det heliga kriget.

Under strecket
Publicerad

En vanlig reflex i kommentarerna till terroristdåd är att skylla på offren och ”förstå” förövarna. Efter Elfte september hette det att det nog var judarnas/amerikanernas/kapitalismens eget fel att så många skulle dö. Andra visste att det var en konspiration av CIA/Nato.

Efter massmorden i Paris förekommer nya varianter. Två kommentarer bör sparas till eftervärlden, båda hämtade från söndagens radioprogram God morgon, Världen.

Pierre Schori (S) förklarade morden i Paris med att ”Vad Nethanyahu håller på att göra nu är att utveckla ett eget kalifat med kravet på en judisk stat på ett område där var femte invånare är arab.”

Anders Lindberg, ledarskribent i Aftonbladet (S), förnekade att jihad har med islam att göra: ”I sak är det strunt att det här skulle handla om en religion… Man kan inte dra 1,6 miljoner (sic) människor och en världsreligion över en kam.”

Vid radion: Mats Johansson

Redaktionens lästips! Massmorden i Beirut uppmärksammades knappt av svenska medier, men har större betydelse för läget i Mellanöstern, enligt en internationell analys.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons