Annons

Tove Lifvendahl:Jimmie Åkesson får alla att dansa

Jimmie Åkesson vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.
Jimmie Åkesson vid gränsen mellan Turkiet och Grekland. Foto: Sverigedemokraterna via TT

Sverigedemokraternas partiledare har blivit en fullfjädrad performanceartist. Och omgivningen ser inget alternativ än att lajva med.

Under strecket
Publicerad

Du och jag är alla delar av konstverket. Installationen skapas i realtid, och vi är lika bundna att dansa efter flöjtspelaren som de arma barnen som följde råttfångaren i Hameln. Allt vi tänker, säger och gör, är enligt plan. Även vi som ser att installationen pågår, och är medvetna att vi möjliggör framgången, kan inte ställa oss utanför. Det vet konstnären.

Det som hittills har hänt är att Jimmie Åkesson har åkt till gränsområdet mellan Turkiet och Grekland. Där samtalar han med migranter och flyktingar samt delar ut flygblad, med budskapet: ”Sweden is full. Don't come to us! We can't give you more money or provide any housing. Sorry about this message.” Signaturen lyder ”Svenska folket, Sverigedemokraterna”.

Jimmie Åkesson säger till TV4 Nyhetsmorgon: ”Jag tycker att det är viktigt att få en egen bild av hur det ser ut”. Ett smart drag. Han är inte bara första (den enda?) partiledaren på plats, utan vidhåller sin opretentiösa framtoning genom att gå runt och prata med folk. Han säger till Expressen, apropå flygbladen: ”Vi ska göra vad vi kan för att så få som möjligt ska söka sig till Sverige.” För att ha försökt nischa sig som den mest klarsynta och rättframma rösten är det en bjärt avvikelse. Han vet mycket väl att hans papperslappar inte kommer att ha en sådan inverkan. Men han kan inte låta bli att tillfälligt förolämpa vår (och sin) intelligens, eftersom han vet att det kommer att trigga dem han vill trigga. Där hemma. För det här konstverket sorterar i kategorin utrikes inrikespolitik.

Annons
Annons

Åkesson vet att sju av åtta partiledare huvudsakligen delar hans inställning i sak (”vi ska inte tillbaka till 2015”), men aldrig skulle drömma om att bete sig på det sätt som han gör. Att släppa ifrån sig illaluktande gas gör alla, men det finns en tid och plats för allt. Den här provokationsartisten testar våra reaktioner genom att utsätta alla för prövningen. Och vi reagerar som vi är uppfostrade: håller för näsan och skäller. Somliga blir så ivriga att ta avstånd att de tappar konceptet och blir mer spektakulära än konstnären. Målar upp sådana nidbilder att de faller platta till marken, i all sin överdrift. Det är också meningen. Körsbäret på toppen.

Jag tillhör dem som tycker att agerandet är genant. Men förstår inte förvåningen över tilltaget. Ty den största förfäran uttrycks ju av samma röster som inte missar ett tillfälle att markera att Jimmie Åkesson och hans parti inte går att ha i möblerade rum. Att de inte ska betraktas som demokratiska. Att de, trots positionen som ett av Sveriges största partier, inte går att sitta med i samma rum där det förs allvarliga samtal om allvarliga frågor. Att de skämmer ut Sverige om de får sitta vid samma festbord som internationella dignitärer. I ett land som aldrig underlåter att se att gärningsmannen också kan vara ett offer, och alltid kan förklara (om ej nödvändigtvis ursäkta) det dåliga beteendet med de omständigheter som någon varit utsatt för, tycks insikterna vara som bortblåsta när det gäller just SD. Varför skulle den som behandlas som en narr bete sig som en statsman?

Min roll i konstverket är att skriva en text som inte kommer att göra någon glad. Den som vill höra att Åkesson är brottslig rasist får inte sitt lystmäte. Den som vill höra att han gör rätt, lämnas tomhänt. Men ännu ett mediedygn har han dominerat – trots coronavirus! – och fått möjlighet att överallt säga det som de andra också vill få utrymme att säga, fast på ett mer sofistikerat och protokollsenligt sätt. Det är bara att gratulera illusionisten. Så håller man sig kvar vid höga opinionssiffror, god medieexponering och utan risk att behöva åläggas reellt ansvar. Det är höjden av politisk trollkonst. Men det finns ingen magi i det, blott en god förståelse för hur vi människor fungerar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons