Annons

SD-ledaren attackerar S: ”Ett hycklarparti”

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Adam Ihse /TT

En omtalad lunch blev den kanske största snackisen under politikerveckan i Visby – trots att den skedde i Stockholm. SD-ledaren Jimmie Åkesson var sist ut i Almedalen. Här sammanfattar SvD de viktigaste punkterna i partiledarens tal.

Under strecket
Publicerad

”Det känns inte som Sverige längre”

Foto: Adam Ihse /TT

Iklädd en t-shirt med trycket ”I (hjärta) Sölvesborg” klev SD:s partiledare upp på scenen i Almedalen klockan 14 på söndagen.

Han inledde sitt tal med att citera ur Vilhelm Mobergs ”Svensk Strävan” från 1941, vilket blev en röd tråd genom talet. Hela 21 gånger nämnde han ”svensk strävan”.

SD-ledaren gick vidare till att berätta om ett brev som han fått från en pensionerad kvinna i samband med sin födelsedag. ”Det känns inte som Sverige längre”, ska kvinnan bland annat ha skrivit.

– Jag delar den känslan. Och jag har känt så länge, och det har också varit det kanske starkaste skälet för mig att vara politiskt engagerad under så många år. Därför att vi måste återupprätta känslan av Sverige. Vi som lever här måste kunna och vi måste tillåtas att känna oss hemma i vårt eget land, säger Jimmie Åkesson.

Han lyfte sedan några av de ledord som han menar måste definiera ”svensk strävan”: som ”gemenskap och sammanhållning”, ”ordning och trygghet”, ”hemkänsla och stolthet” och ”tillit och samhörighet”.

SD-ledaren om S: ”Ett hycklarparti”

Foto: Adam Ihse /TT

Jimmie Åkesson ägnade en betydande del av sitt tal åt att rikta kritik mot statsminister Stefan Löfven, socialdemokratin och ”vänsterliberalerna”.

– Socialdemokraterna har under Stefan Löfven utvecklats till ett hycklarparti av den allra värsta sorten där inget förutom makten betyder någonting.

Han anklagade S för att "urholka själva grunden för idén om folkhemmet".

– Vi är i opposition, inte bara mot regeringen i sig och de vänsterliberala partier som utgör majoriteten i Sveriges riksdag, vi är också i opposition mot deras självgoda, förvrängda verklighetsuppfattning, säger Åkesson.

SD-ledaren passade också på att ge en känga åt Stefan Löfven gällande hans bussturné genom Sverige som statsministern valde i stället för Almedalen.

– Stefan Löfven åker på verklighetssafari till Ullared och poserar framför den samlade pressen. Själv brukar jag åka till Ullared för att handla.

Åkesson rev sedan ner skratt när han tipsade om andra platser, som Kiviks marknad och Dansbandsveckan i Malung, där Löfven kan träffa ”vanligt folk”.

Tar upp bränslepriser: "Handlar om miljoner människor"

Foto: Adam Ihse /TT

I avslutning av talet gick Jimmie Åkesson in på frågan om bränslepriserna i Sverige som har varit högaktuell under våren i och med det omtalade "Bensinupproret".

– Kronans värde är svårt att påverka politiskt på kort sikt, men de höga drivmedelspriserna kan vi faktiskt göra något åt. Inte minst är det så att 60 procent, ungefär en tia, av priset vi betalar för bensinen vid pump utgörs av skatt, säger SD-ledaren.

Han tog upp att SD inför valet förra året presenterade ett förslag som skulle sänka bränslepriserna "utan någon betydande påverkan på statskassan".

– Men det krävs ännu mer, och vi tänker inte släppa frågan om de höga drivmedelspriserna. Det handlar om de miljoner människor som är beroende av bilen, det handlar om en levande landsbygd, säger Jimmie Åkesson.

Han pratade om att vanligt folk med vanliga inkomster som lever utanför Stockholms tullar måste sluta bestraffas.

– Svensk strävan, Sverigevänner!

Talet avslutades sedan med ytterligare citat ur Vilhelm Mobergs verk.

1 / 1

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons