Annons

Jimmie Åkesson kräver att Tegnell avgår

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Pontus Lundahl/TT

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att statsepidemiolog Anders Tegnell borde avgå. ”Först då visar han för det svenska folket att han tar ansvar för de misstag som Folkhälsomyndigheten har begått”, skriver han på DN Debatt.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson skriver bland annat att ”regeringen och FHM har getts chans på chans att rätta till och korrigera sina misstag. Senfärdigheten och handfallenheten är dock fortsatt ständigt närvarande. Sverige behöver en omstart. Ansvariga för de felbeslut som tagits bör överväga att lämna sina positioner med omedelbar verkan.”

Jimmie Åkesson anklagar också regeringen för "svagt politiskt ledarskap", och kräver att regeringen nu kliver fram och tar större ansvar för händelseutvecklingen.

SD-ledaren argumenterar utifrån att ”Sverige ligger i världstopp när det gäller döda per capita. Av dessa är 9 av 10 över 70 år. Våra äldre har uppenbart inte fått det skydd och stöd som de med all rätt kan förvänta sig.”

Åkesson har även tidigare tiltat kritik mot Folkhälsomyndighetens och regeringen agerande under pandemin. I slutet av maj twittrade SD-ledaren: ”Det är fullt förståeligt att förtroendet sjunker för regeringen. Varefter pandemin fortgår blir det allt tydligare att regeringen har misslyckats. Inte minst vad gäller att skydda våra äldre.”

SD har inte haft sin bästa tid gällande opinionssiffror under pandemin. I  SvD/Sifos majmätning skiljde det 13 procentenheter mellan Socialdemokraterna (31,7) och Sverigedemokraterna till S fördel – från att ha varit jämnstora. Sverigedemokraterna, som fick 18,9 procent, tävlade i stället om andraplatsen med Moderaternas 18,6 procent.

I debattartikeln listas också exempel på tidiga uttalanden av företrädare för Folkhälsomyndigheten om coronaviruset, uttalanden som Åkesson beskriver som ”grovt felaktiga”.

Jimmie Åkesson avslutar debattartikeln i Dagens Nyheter med att: ”Politisk prestige får aldrig sättas före värdet av att rädda liv.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons