Annons

Janerik Larsson:Jimmie Åkesson på besök i Danmark

 Jimmie Åkesson och  Dansk Folkepartis ordförande Kristian Thulesen Dahl på årsmötet  i Herning Kongrescenter
Jimmie Åkesson och Dansk Folkepartis ordförande Kristian Thulesen Dahl på årsmötet i Herning Kongrescenter Foto: Henning Bagger
Under strecket
Publicerad

Helgens årsmöte för Dansk Folkeparti markerar partiets roll som dansk politiks centrala maktspelare efter nästa val. Det kommer sannolikt att äga under första halvåret nästa år, men eftersom Danmark inte har fasta mandatperioder är datum okänt.

Den roll som DF idag har brukade en gång i tiden innehas av det vänsterliberala partiet Radikale Venstre som i regeringsställning samarbetat omväxlande med höger- och vänsterblocket.

DF:s partiledare Kristian Thulesen Dahl sa i sitt tal idag att han och hans parti är berett att ingå i en borgerlig regering om den nuvarande regeringskoalitionen får förnyat mandat. Men han uttalade visst ogillande av det DF-kritiska regeringspartietpartiet Liberal Alliance.

Om DF skulle gå in i Venstreledaren Lars Løkke Rasmussens koalitionsregering efter valet skulle sannolikt LAs betydelse för en sådan regering minska eller försvinna.

Folketinget har i dag denna sammansättning:

Regeringen

Venstre 34, Liberal Alliance 13, Konservative 6,

Stödpartiet DF 37

Oppositionens större partier av folketingets sammanlagt 14 partier:

Annons
Annons

Socialdemokraterna 47, Enhedslistan (ett vänsterradikalt parti) 14,

Alternativet (utbrytning från Radikale Venstre med grön profil) 9, Radikale Venstre 8, Socialistisk folkeparti 7.

Flera av dagens partier är nybildade och även DF har efter det senaste folketingsvalet 2015 fått en än mera utlänningsfientlig konkurrent, Ny Borgerlighet.

I sitt tal sa Thulesen Dahl också att om det inte skulle bli en ny borgerlig regering så var han fullt beredd på ett nära samarbete med en socialdemokratisk statsminister. Mette Fredriksen, S-partiledaren, har markerat sitt intresse för en sådan lösning.

Oppositionen är allt annat än enig och särskilt Alternativet har markerat mot en S-ledd regering så Thulesen Dahl sa följande enligt Berlingske:

»Mange spekulerer naturligvis på, om Socialdemokratiet på et tidspunkt får nok, og telefonen så ringer hos os. For hvis den ringer, hvad så? Og ved I hvad? Hvis den ringer – så tager jeg den. Hvad der så kommer ud af det, det er jo ikke til at sige på nuværende tidspunkt. Det ved vi ikke noget om.”

En sannolikt intressant regeringsförhandling efter nästa folketingsval.

På plats på årsmötet var även en svensk gäst, Jimmie Åkesson. Denne beklagade att han inte var kvar i Sverige och sysselsatt med regeringsförhandlingar. Enligt nyhetsbyrån Ritzau (danska motsvarigheten till TT) sa han:

»Jo før de andre partier indser, at de ikke kan undgå at tale med os, jo før kan vi undgå kaos i parlamentet. Vi er klar til at forhandle med alle og samarbejde med alle, hvis vi får noget igen.«

Även om Åkesson idag kan sola sig i glansen från Dansk Folkeparti så är det viktigt att komma ihåg att DF har varit en central maktspelare i dansk olitik i 20 år, att dess lednings kompetens är högt respekterad i danskt samhällsliv och att han sedan han 2012 efterträdde Pia Kjærsgaard som partiledare skapat en position som på inget sätt kan jämföras med Åkessons.

En erfarenhet från både Danmark och Norge är att mera politiskt slipade politiker möjliggjort att DF respektive Fremskrittspartiet fått en position som kräver mer än många väljarröster. Fremskrittspartiets Carl I Hagen gjorde sig omöjlig som samarbetspartner medan hans efterträdare Siv Jensen idag ä finansminister i den norska regeringen. Den temperamentsfulla Pia Kjærsgaard hade inte alls den position Thulesen Dahl har idag.

Sverigedemokraternas roll i svensk politik är knappast för evigt beroende av Åkesson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons