Annons

Åkesson till SvD: SD har potential att nå muslimer

Sverigedemokraterna satsar på att nå fler invandrarväljare inför valet 2018. Jimmie Åkesson tror att partiet har stora möjligheter att bli större bland nyanlända – även muslimer.

– Vi beskriver deras verklighet, säger han till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SD:s partiledare är den av dagens partiledare som lett sitt parti längst.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

SD:s partiledare är den av dagens partiledare som lett sitt parti längst.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
SD:s partiledare är den av dagens partiledare som lett sitt parti längst.
SD:s partiledare är den av dagens partiledare som lett sitt parti längst. Foto: Tomas Oneborg

Sverigedemokraterna har backat en aning i opinionen i takt med att Moderaterna återhämtat sig. Inför helgens landsdagar i Norrköping berättar partiledaren Jimmie Åkesson om planen för att växa inför valet:

Partiet ska bland annat satsa på att nå invandrare.

– Jag har märkt när jag varit ute och rest i landet att människor med bakgrund i ett annat land och som själva lever i ett utsatt område har förståelse för den verklighet vi beskriver. Det tolkar jag som att vi har en väldig potential, säger Jimmie Åkesson.

– Då menar jag inte bara invandrare från Finland eller Italien utan ganska nyanlända som hamnat i det här landet och inte förstår hur Sverige betett sig.

Sverigedemokraterna har redan ökat kraftigt bland utrikes födda. I SCB:s partisympatimätning i början av juni i år gick partiet från 2,5 procent utrikesfödda, som sympatiserade med partiet 2014, till 15,4 procent. Då räknas personer vars båda föräldrar är födda utomlands. Sedan dess har partiet dock backat en aning i opinionen i flera mätningar.

Annons
Annons

Vad är det som skulle locka med SD?

– De jag träffat säger att när de kom ställdes det krav och nu ställs inga krav alls och det är kaos. Man lever mitt i där det brinner bilar och skolor vandaliseras. Det är de som drabbas och de vill rösta på det parti som har den mest trovärdiga politiken, säger Jimmie Åkesson.

En grupp invandrare som Åkesson tidigare träffat under sin förortsturné har bjudits in till riksdagen och haft möten med en grupp inom partiet som arbetar med frågorna. Tanken är att de ska fungera som en referensgrupp.

– Vi bygger en folkrörelse, och då måste det finnas utrymme för människor som inte är födda här men vill vara en del av den svenska gemenskapen.

Försöker ni locka både kristna och muslimska invandrare?

– Vi försöker inte locka en särskild grupp, tvärtom. När det gäller människor med muslimsk bakgrund gäller det att förstå vad som gäller i Sverige och de som drabbas mest av jihadism är ju muslimer. Jag tror absolut att vi har en potential där också, säger Jimmie Åkesson.

Robert Stenkvist, ordförande för SD Södertälje/Nykvarn och boende i Botkyrka, säger att partiet främst får nya medlemmar med bakgrund i de forna öststaterna, men att även utomeuropeiska invandrare söker sig till partiet.

– De är ofta kristna minoritetsgrupper från Levanten (äldre begrepp för länderna i östra Medelhavet red anm) och den arabiska delen av Asien. Jag uppfattar det som om de här grupperna är lite rädda för att muslimer får för stort inflytande i samhället och upplever att SD är den bästa garanten för en sekulär stat, säger han.

Jimmie Åkesson säger att partiet även ska försöka nå fler LO-kvinnor, bland annat genom att satsa på sjukvårdsfrågan – en bransch där många kvinnor arbetar. Även här har partiet ökat.

På ett år har andelen LO-kvinnor som säger att de skulle rösta på SD ökat från 14,9 procent förra året till 16,6 procent i senaste SvD/Sifo.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons