Annons

Åkesson vill stänga skolorna – omedelbart

Jimmie Åkesson (SD) vill att regeringen går emot Folkhälsomyndigheten.
Jimmie Åkesson (SD) vill att regeringen går emot Folkhälsomyndigheten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige är snart ensamt om att hålla grund- och förskolor öppna. SD-ledaren Jimmie Åkesson kräver att regeringen går emot Folkhälsomyndigheten och stänger skolorna omedelbart.

– Det är uppenbart att andra länder har agerat mycket mer kraftfullt, säger Åkesson.

Under strecket
Publicerad

Stefan Löfven.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

På torsdagseftermiddagen klubbar riksdagen igenom en lag som ger regeringen rätt att stänga skolor ”vid extraordinära händelser i fredstid”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anser att regeringen nu så fort som möjligt ska utnyttja den möjligheten och stänga det svenska skolväsendet för att förhindra smittspridning av coronaviruset.

– Man bör definitivt göra det så långt det är möjligt, samtidigt som man kan garantera att samhällskritisk personal får tillgång till barnomsorg i samhällets regi. I övrigt bör man stänga ner, säger han till SvD.

Åkesson pekar på att många andra länder redan gjort det och säger att han utgår från att det skett på goda grunder.

– Vi har i grundskolan en miljon elever som går till skolan vare dag. Det innebär rimligen en stor smittorisk. Även om inte barnen drabbas så är det svårare, i min värld i alla fall, att stoppa smittan om väldigt många människor träffas.

Sverige är numera i princip ensamt i Europa om att hålla förskolor och grundskolor öppna, sedan även Storbritannien i onsdags beslutat att stänga ner sina skolor på grund av den pågående pandemin.

Annons
Annons

Den svenska regeringen har hittills följt Folkhälsomyndigheten, som anser att inget talar för att barn är drivande i den pågående pandemin och att stängda skolor därför inte är effektivt för att stoppa smittspridningen.

Jimmie Åkesson kritiserar både Folkhälsomyndighetens och regeringens linje i frågan.

– Tidigare var det argumentet man framförde, att det inte var barnen som spred smittan, men det vet man väl inte. Jag tycker att det är ett väldigt högst spel om man utgår från att det är så, säger han.

Lutar sig regeringen för mycket mot Folkhälsomyndigheten?

– Både ja och nej. Man måste förlita sig på de expertmyndigheter som man har. Men det går inte att frånsäga sig det politiska ansvaret. Där tycker jag att regeringen har brustit.

Åkesson menar att regeringen låter Folkhälsomyndigheten göra politiska avvägningar åt dem, vilket han anser är fel.

– Det är inte Folkhälsomyndigheten som ska tala om huruvida vi inte bör stänga skolor eftersom vi då inte har barnomsorg för samhällskritisk personal, det är en politisk avvägning som måste göras. Det är inte heller deras uppgift att tala om att vi har många socialt utsatta barn som mår bäst i skolan, säger han.

– Folkhälsomyndigheten ska tala om huruvida det är bra eller dåligt att stänga skolor ur ett smittspridningsperspektiv, sedan får politiken göra de politisk avvägningarna.

Tycker du att Sverige ligger efter i krishanteringen?

– Ja, det gör vi. Ingen har ju facit, så vi vet inte om det är bra eller dåligt. Men det är uppenbart att andra länder har agerat mycket mer kraftfullt än Sverige, säger Åkesson.

Annons
Annons

Stefan Löfven.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) underströk att det i dagsläget ”inte är aktuellt” med en generell stängning av skolorna när han på torsdagen besökte riksdagen för en frågestund.

Ingen av de andra oppositionspartierna som SvD har varit i kontakt med ställer sig bakom SD-ledaren krav.

Moderaterna, som varit med och drivit fram den nya lagstiftningen, tycker inte att regeringen bör använda möjligheten att stänga ner skolorna annat än om det blir absolut nödvändigt.

– Regeringen bör bara stänga ner skolorna om Folkhälsomyndigheten kräver det av smittspridningsskäl, säger partiets skolpolitiske talesperson Kristina Axén Olin.

Hon menar att den åtgärden kan vara direkt kontraproduktiv ur ett smittspridningsperspektiv och att många barn dessutom riskerar att fara illa om de inte får vara i skolan om dagarna.

Även Kristdemokraterna motsätter sig SD:s förslag. ”Skolstängning är inte primärt ett politiskt beslut, anser KD” skriver partiets presschef Per Gudmundson i en kommentar.

Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad menar att konsekvenserna av att stänga ner förskolorna och grundskolorna i Sverige skulle vara omfattande och därför bör undvikas så långt som möjligt.

”Sverige ska göra sin egen bedömning. Vi måste lita på experterna inom smittskydd och epidemiologi”, skriver han till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons