Annons

JO-beslut i omskriven utredning nästa vecka

Fittja-fallet har väckt stor uppmärksamhet. Här bild från en demonstration i Fittja i december, som hölls till stöd för kvinnan.
Fittja-fallet har väckt stor uppmärksamhet. Här bild från en demonstration i Fittja i december, som hölls till stöd för kvinnan. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Den förundersökning som ligger till grund för det omskrivna åtalet gällande en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja har anmälts till justitieombudsmannen (JO). Beslut om huruvida JO ska granska utredningen eller inte kommer på onsdag nästa vecka, enligt byråchef Stefan Nyman.

I mitten av december friades fem män av Södertörns tingsrätt för inblandning i våldtäkten. Händelsen ägde rum i Fittja i Botkyrka kommun sydväst om Stockholm sommaren 2016. Tre av männen hade åtalats för grov våldtäkt, två för medhjälp till grov våldtäkt.

I domen riktades skarp kritik mot polisutredningen, bland annat för bristande dokumentation av kvinnans vittnesmål. Det har också tagit lång tid, tio månader, för polisen att genomföra brottsplatsundersökningar på rätt plats.

Domen har överklagats av både åklagaren och kvinnans målsägandebiträde.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons