Annons

Jobbade för elva presidenter, dog i covid-19

Wilson Jerman blev 91 år.
Wilson Jerman blev 91 år. Foto: Tina Hager/White house photo/TT

Han jobbade under elva presidenter i Vita huset, som städare, butler och hissoperatör. Men nu har covid-19 tagit 91-årige Wilson Jermans liv.

Under strecket
TT
Publicerad

Vita huset i USA:s huvudstad Washington DC. Arkivbild.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

Vita huset i USA:s huvudstad Washington DC. Arkivbild.

Foto: Susan Walsh/AP/TT
Vita huset i USA:s huvudstad Washington DC. Arkivbild.
Vita huset i USA:s huvudstad Washington DC. Arkivbild. Foto: Susan Walsh/AP/TT

"Med sin godhet och omtänksamhet hjälpte Wilson Jerman presidentfamiljer i decennier, inklusive vår, att göra Vita huset till sitt hem", säger den tidigare första damen Michelle Obama i ett uttalande.

Född på en bondgård i North Carolina 1929 tvingades Jerman sluta skolan som tolvåring för att hjälpa till hemma på gården. Han kom till Washington DC 1955 och började jobba i Vita huset 1957, då Dwight D Eisenhower var president.

Han kom särskilt bra överens med John F Kennedy och hans hustru, vars mandatperiod inleddes 1961, rapporterar amerikanska medier. Den dåvarande första damen Jacqueline Kennedy (sedermera Onassis) befordrade honom till butler.

– Han hade en mycket nära relation med Jackie O. Hon litade på att han kunde ta hand om deras barn och det var han som såg till att de hade allt de behövde i Vita huset, berättar barnbarnet Jamila Garrett för tidningen The New York Times.

Wilson Jerman ska också ha varit mycket nära presidentparen Jimmy och Rosalynn Carter samt George W och Laura Bush.

Han pensionerade sig 2012 och fick då en rad plaketter av president Barack Obama. Jamila Garrett säger att Jerman, som var svart, var oerhört stolt över att jobba för USA:s första svarta president.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons