Annons

Johan Mikaelsson:Risk för hämnd mot muslimer

I Sri Lanka råder chock efter påskdagens blodiga dåd. Ingen hade förväntat sig detta. Och alla som känner till något öns historia vet att risken nu är stor för upptrappat våld mellan religiösa grupper, skriver SvD-medarbetaren Johan Mikaelsson, specialiserad på Sri Lanka.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SvD-medarbetaren Johan Mikaelsson är frilansjournalist och expert på Sri Lanka.

Foto: Privat och APBild 1 av 1

SvD-medarbetaren Johan Mikaelsson är frilansjournalist och expert på Sri Lanka.

Foto: Privat och APBild 1 av 1
SvD-medarbetaren Johan Mikaelsson är frilansjournalist och expert på Sri Lanka.
SvD-medarbetaren Johan Mikaelsson är frilansjournalist och expert på Sri Lanka. Foto: Privat och AP

Sri Lanka har sett motsättningar mellan folkgrupper växa efter inbördeskrigets slut för tio år sedan. Ändå kom de samordnade explosionerna på påskdagens morgon för de flesta som blixtar från en ganska klar himmel. Ingen hade förväntat sig detta, att hundratals människor skulle dödas och skadas i meningslöst våld riktat mot kyrkobesökare, hotellgäster och helglediga människor på promenad i parken.

Myndigheterna säger sig ”ha fastställt identiteten på samtliga förövare”, men inga uppgifter har offentliggjorts och ingen grupp har heller tagit på sig dådet. Såväl landets politiska ledare som oberoende bedömare vädjar om att inte sprida obekräftade rykten om gärningsmännens tillhörighet till någon specifik grupp. Vedergällning har varit kärnan i de djupa konflikter som plågat ön.

Annons
Annons

Frågan om mer hade kunnat göras för att förhindra det inträffade kommer att diskuteras intensivt den kommande tiden.

Regeringen har successivt sänkt garden ute i samhället. På senare år har etniskt våld främst riktats mot muslimer, och då har grupper av nationalistiska singaleser med viss inblandning av extremistiskt sinnade buddistmunkar legat bakom. Muslimerna i landet har av delar av den singalesiska majoriteten setts som ett framväxande hot, genom att det är den snabbast växande befolkningsgruppen på ön.

Visserligen har kyrkor utsatts för vandalisering av buddistiska extremister, bland annat från gruppen BBS, den Buddistiska kraftstyrkan, som helst vill att ön ska vara helt buddistisk. Men tillvägagångssättet och magnituden av det våld som nu riktats mot kristna och utländska, välbeställda hotellgäster pekar på att motivet den här gången är ett annat. Här drabbas inte bara offer och anhöriga hårt utan också turismen och landets ekonomi. De flesta bedömare pekar på att en cell av islamistiska terrorister sannolikt ligger bakom dådet.

Utegångsförbud, förhöjd säkerhet och ökad bevakning lär prägla resten av året och tiden fram till presidentvalet. Sittande presidenten Maithripala Sirisena har dröjt med att offentliggöra datum för val. Först ska det också hållas val i flera av landets provinser. Säkerhet och terrorbekämpning kommer nu åter att bli en central valfråga.

Under åren av inbördeskrig mellan 1983 och 2009 var Sri Lanka i ständig beredskap. I huvudstaden Colombo fanns posteringar i varje kvarter, där soldater vakade bakom sandsäckar med skjutklara automatvapen riktade mot förbipasserande. Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE) som slogs för en separat stat för tamiler i norr utförde hundratals attacker, varav många mycket blodiga bombdåd riktade mot militära, politiska och civila mål. Det sågs som ett svar på det våld som staten riktade mot tamiler. Framför allt höll Tigergerillan stora områden i öns norra och östra delar där den under många år drev en egen administration. Allt tog slut den 18 maj 2009, då gerillan slutligen kämpades ned.

Sedan dess har Tigrarna, som terrorstämplades för bland annat användningen av självmordsbombare mot civila mål, varit uträknade. Att Tigrarna skulle attackera kyrkor med tamilska besökare ses dessutom som uteslutet, då gerillamedlemmarna var antingen kristna eller hinduer.

Säkerhetsfrågan kommer den kommande tiden nu främst att handla om risken för vedergällning mot muslimer. Alla som har en blick på öns historia vet att upplopp och våld riktat mot en etnisk eller religiös grupp vore att spela förövarna i händerna. Det landet minst av allt behöver, är ännu ett inbördeskrig.

Efter reklamen visas:
Över 200 döda efter sprängdåden i Sri Lanka
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons