Annons

Vännen: "Dumhet kunde han inte med"

Svenske kirurgen Johan von Schreeb – en av grundarna till Läkare utan gränser – var god vän med Hans Rosling i 25 år. Han träffade honom första gången som doktorand.
– Han var en enorm inspiration för oss, såg han ett problem gjorde han allt för att lösa det.

Under strecket
Publicerad

Johan von Schreeb (till höger) var god vän med avlidne Hans Rosling.

Foto: TTBild 1 av 1

Johan von Schreeb (till höger) var god vän med avlidne Hans Rosling.

Foto: TTBild 1 av 1
Johan von Schreeb (till höger) var god vän med avlidne Hans Rosling.
Johan von Schreeb (till höger) var god vän med avlidne Hans Rosling. Foto: TT

Johan von Schreebs första kontakt med Hans Rosling var när han som ung läkare återvände från Afghanistan 1992. Då såg han en annons i Läkartidningen, det handlade om ett möte anordnat av Hans Rosling.
– Han hade gjort en utvärdering av Sida i Angola och när jag pratade om att jag ville starta Läkare utan gränser tackade han mig för att han själv slapp göra det för det var något han verkligen brann för, säger von Schreeb.
– Han var en enorm inspiratör och den förste som krattade manegen för oss unga som ville göra skillnad och arbeta globalt.
Johan von Schreeb beskriver en man som var ”genialisk” i sin förmåga att se samband och koppla ihop saker. Som kom från enklare förhållanden men som hade en förmåga att inspirera människor med sin värme och respekt. Hans Rosling var även en unik pedagog som kunde få folk att lyssna.
– Hela hans utvecklingsoptimism har präglat oss. Det har funnits en negativ syn på hur omvärlden utvecklats, men Hans lyfte fram hur det verkligen såg ut och tog kål på gamla myter och på en historieskrivning som var passerad, säger von Schreeb.

– Han har fostrat en hel generation av svenska läkare och det är ett stort arv att förvalta.
Hans Roslings spontanitet var ett av hans huvuddrag, han kunde kasta sig iväg till Liberia för att vara med om att kämpa mot spridningen av Ebola i ett FN-uppdrag, berättar von Schreeb.

– Han kunde se problemställningar och bygga broar mellan människor för att få folk att förstå svårigheterna. Han gjorde det med sådan värme och respekt. Samtidigt kunde han bli rasande när folk sade felaktiga saker, dumhet kunde han inte med.

Bara för två veckor sedan pratade han senast med sin vän, då hade han ett nytt projekt på gång.
– Det är med stor sorg som det här beskedet kommer. Det finns många han har inspirerat och vi är enormt tacksamma för all kärlek och stöd som han gett oss.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons