Annons

Johanna slutade med tvål: ”Helt fantastiskt”

Foto: Mauricio Jordan De Souza/TT

Går det verkligen att bli ren genom att bara tvätta sig med vatten? Ja, menar Johanna Skarland. Sedan ett par år tillbaka använder hon varken tvål, schampo eller ansiktsrengöring. ”Kroppen luktar på ett annat sätt”, säger hon.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Kroppen luktar på ett annat sätt”, säger Johanna Skarland.

Foto: Privat Bild 1 av 1

Johanna Skarland är 36 år och jobbar som lärare på en folkhögskola. För några år sedan började hon experimentera med att undvika tvål och andra rengöringsprodukter.

− I början fungerade det inte, då luktade man ju svett. Men sedan var det som att kroppen fattade hur den skulle klara sig själv, det var helt fantastiskt. Kroppen luktar på ett annat sätt när man inte har massa kemiska dofter. Inte äckligt, men på ett annat sätt, säger Johanna Skarland.

Hon har länge funderat över varför vi vi hela tiden måste använda en rad olika produkter för att vår kropp ska nå en slags normalnivå.

− Min man berättade för mig att han aldrig använde någon produkt i ansiktet, och han har världens bebishy. Medan vi kvinnor matas med att vi måste ha den och den produkten som ska återställa det som den andra produkten orsakat. Att man måste ha så mycket saker för att huden och kroppen ska må bra är ju jättebra för marknaden, men inte för de flesta människor.

Vi är så intalade att vi måste ha produkter för att bli rena och lukta gott.

Johanna Skarland sällar sig till folkrörelsen ”no-poo”, som är en förkortning av engelskans ”no schampoo”, och ordagrant betyder ”utan skit”. Att sluta med schampo var hennes första steg för tre år sedan. Till en början blev håret fett och hon gömde det i en keps.

Annons
Annons

”Kroppen luktar på ett annat sätt”, säger Johanna Skarland.

Foto: Privat Bild 1 av 1

− Håret är vant vid att få de här produkterna. Men sedan vänjer det sig och börjar ta hand om sig självt. Nu tvättar jag mitt hår med vatten var 14:e dag. Jag är dessutom gravid så jag har helt fantastiskt gravidhår som aldrig behöver tvättas. Ibland har jag lite olja i topparna, som kokosolja eller rapsolja eller någon gång lite finare broccolifröolja.

”Kroppen luktar på ett annat sätt”, säger Johanna Skarland.
”Kroppen luktar på ett annat sätt”, säger Johanna Skarland. Foto: Privat

Sedan en tid tillbaka har hon också slutat med duschkräm och deodorant. Inte ens efter träning behövs mer än vatten, menar Johanna Skarland som också duschar betydligt mer sällan än tidigare.

Skillnaden?

Ingen, säger hon.

− Vi är så intalade att vi måste ha produkter för att bli rena och lukta gott. Förr i tiden använde man inte alla de här produkterna eller tvättade sig särskilt ofta, och jag tror inte att alla gick omkring och stank, säger Johanna Skarland.

Hon understryker dock att hon av hygieniska skäl använder tvål vid handtvätt.

Konstigt att man tänker att man måste göra en ansträngning när det bara handlar om att anstränga sig mindre.

Johanna Skarland är långt ifrån ensam om att ha slutat att tvätta sig med tvål. Kemisten David Whitlock, grundare till hudvårdsföretaget AOBiome som bland annat uppmärksammats av The Guardian och Vice, påstår att han varken har badat eller duschat på 15 år och ändå inte luktar.

På Facebook och andra social plattformar finns gott om vittnesmål från människor som säger sig undvika tvål. Vissa gör det av rent medicinska skäl, som att undvika uttorkning av huden och reaktioner som eksem. Andra har en genomtänkt filosofi bakom sitt val.

För Johanna Skarland är det ett steg mot att leva mer hållbart och närmare naturen.

Vad får du för reaktioner av omgivningen?

− Jag skrev ett instagram-inlägg om detta för ett tag sedan och då var det flera som skrev att de också ville testa men inte visst hur de skulle göra eller att de inte vågade. Det är konstigt att man tänker att man måste göra en ansträngning när det bara handlar om att anstränga sig mindre.

Har du själv märkt ett ökat intresse för sluta använda produkter på kroppen?

− Ja absolut. Och detta hänger ihop med andra rörelser i samhället. Som diskussionen om e-nummer i mat. Det är något konstigt med att man behöver tillsätta kemisk färg och smak för att mat ska se ut och kännas och smaka på ett visst sätt. Det är samma sak med kroppen. För att min kropp ska vara fin och fungera så måste jag tillsätta det och det. Jag upplever att fler vänder sig ifrån det sättet att leva.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons