Annons

Johansson: Inte aktuellt med volymmål för EU

Ylva Johansson håller inte med om att hennes uppdrag skulle vara omöjligt.
Ylva Johansson håller inte med om att hennes uppdrag skulle vara omöjligt. Foto: Lisa Arfwidson

EU-kommissionär Ylva Johansson tror sig kunna väcka liv i det döda förslaget om gemensamma asylregler i EU. Men innehållet är fortfarande oklart.

– Det finns flera olika förslag som ligger på bordet.

Under strecket
Publicerad

På jakt efter en kompromiss mellan EU:s medlemsländer.

Foto: Lisa Arfwidson

Ylva Johansson hoppas kunna presentera ett nytt lagförslag i vår.

Foto: Lisa Arfwidson

EU-kommissionären Ylva Johansson, som i december fick det tunga ansvaret för inrikes frågor, är på besök i Stockholm för att bearbeta sina gamla regeringskollegor.

Under tisdagen höll hon separata möten med EU-minister Hans Dahlgren, inrikesminister Mikael Damberg och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Sverige är det 19:e stoppet på Johanssons rundresa bland unionens 27 medlemsländer, där hon sonderar möjligheterna att väcka liv i förslaget om ett gemensamt asylsystem i EU. Något som beskrivits både som Europas viktigaste fråga – och som ett omöjligt uppdrag.

Men Ylva Johansson håller inte med om att hennes uppdrag skulle vara omöjligt.

– Jag har blivit mer optimistiskt än jag var innan jag började den här resan, säger hon till SvD efter ett möte med riksdagens utrikesutskott.

Vilka signaler får du som gör att du tror att du kan lyckas?

– Jag vågar inte lova att jag kommer att lyckas. Men jag tycker att jag möter en vilja från medlemsländerna där man anser att det nu är dags att sätta sig ner och kompromissa och hitta en väg framåt, säger hon.

Annons
Annons

På jakt efter en kompromiss mellan EU:s medlemsländer.

Foto: Lisa Arfwidson
På jakt efter en kompromiss mellan EU:s medlemsländer.
På jakt efter en kompromiss mellan EU:s medlemsländer. Foto: Lisa Arfwidson

Ända sedan flyktingkrisen 2015 har EU:s medlemsstater bråkat om hur det framtida asylmottagandet ska se ut. Den springande punkten har varit att länder som Ungern, Polen, Slovakien och Tjeckien bestämt har sagt nej till alla former av solidarisk – eller påtvingande – fördelning av flyktingar inom unionen.

Ylva Johanssons uppdrag från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är att få till ”en nystart” för migrationspolitiken. För att få med sig alla medlemsländer ska Johansson dels se till att återvandringen och kontrollen över EU:s yttre gränser ökar, dels ”hitta nya former för solidaritet” mellan medlemsländerna för att stödja de länder som står under störst tryck.

Det senare har tolkats som att motvilliga länder ska kunna köpa sig fria från att ta emot flyktingar, och ersätta stormottagare som Tyskland, Frankrike och Grekland ekonomiskt.

– Det är sådant som diskuteras. Vi har inte tagit ställning till det. Det förs diskussioner mellan olika medlemsländer. Det viktiga är att man kan hittar en kompromiss, säger Johansson.

Den svenska EU-kommissionären vill inte spekulera i vilket förslag som tillslut kommer att läggas fram. Men hon antyder att att det inte kommer att tvingas fram ett nytt system mot Ungerns eller Polens vilja, med hjälp av så kallad kvalificerad majoritet.

Annons
Annons

Ylva Johansson hoppas kunna presentera ett nytt lagförslag i vår.

Foto: Lisa Arfwidson

– Vi behöver bygga mer förtroende mellan länderna, därför är min ambition att lägga ett förslag som kan accepteras av alla medlemsländer, säger Ylva Johansson.

Ylva Johansson hoppas kunna presentera ett nytt lagförslag i vår.
Ylva Johansson hoppas kunna presentera ett nytt lagförslag i vår. Foto: Lisa Arfwidson

Statsminister Stefan Löfven (S) har på senare tid gjort flera uttalanden om att Sverige behöver ta emot färre flyktingar och strama åt asylmottagandet ytterligare, vilket retat upp regeringskollegor i Miljöpartiet.

På frågor om hur Sverige ska minska antalet asylsökande har Löfven hänvisat till det pågående migrationsarbetet i EU. Eller rättare sagt dumpat frågan i Ylva Johanssons knä.

Kan du leverera ett system som ger färre flyktingar till Sverige?

– Jag kan leverera ett system som gör att vi får ordning och reda i flyktingpolitiken. Det tror jag räcker långt, säger Johansson.

Vad som sagts i samtalen med den svenska regeringen vill hon berätta. Däremot säger hon att det inte är aktuellt med att sätta ett volymmål gällande asylsökande för EU.

– Nej, det kan man inte göra om man ska stå upp för asylrätten.

Ylva Johansson hoppas kunna presentera ett nytt lagförslag i vår, men utlovar inget datum.

– Det viktiga är inte vilken dag vi lägger förslag, utan att det får stöd. Det gamla förslaget från kommissionären har legat låst i tre och ett halvt år. Jag vill inte hamna i den situationen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons