Annons

Johansson om nya regeringen: ”Ofattbart”

En av de senaste skjutningarna skedde i Sven-Olof Johanssons fastighet i Rinkeby centrum. Trots det ökade våldet väljer Fastpartner att fortsätta investera.

– Fler i det privata näringslivet borde göra som oss, samhället klarar inte det här på egen hand.

Under strecket
Publicerad

Sven Olof Johansson.

Foto: Simon Rehnström

Sven Olof Johansson.

Foto: Simon Rehnström
Sven Olof Johansson.
Sven Olof Johansson. Foto: Simon Rehnström

Sven-Olof Johansson fick stor uppmärksamhet när han för ett par år sedan köpte ett nedgånget fastighetsbestånd i några av Sveriges mest utsatta områden: Tensta och Rinkeby.

– Hållbarhet handlar inte bara om miljö utan det handlar om hela samhället. Att investera och utveckla fastigheter som gynnar de boende i den här typen av områden handlar om social sustainability. Det borde fler i det privata näringslivet göra för samhället klarar inte det här på egen hand, säger Sven-Olof Johansson med eftertryck.

Successivt har de nedgångna fastigheterna i centrum rustats upp och byggts om för att passa hyresgästerna bättre.

– Där kan vi snacka entreprenörskap, de är otroligt duktiga handlare som hyr av oss. Det är kul att de uppskattar de vi gör för att förbättra.

Annons
Annons

Vad säger de om de ökade antalet övervakningskameror som monterats upp?

– Polisen gillar det verkligen. Vi köper och de monterar. En av de senaste skjutningarna skedde i en av våra fastigheter, hos en hyresgäst som driver restaurang, säger han och fortsätter.

– Tack vare bra övervakningsbilder kan polisen kartlägga och identifiera personer som begår brott och det uppskattar våra hyresgäster. Det blir tryggare säger dem.

Kommer ni investera ytterligare?

– Vi har investerat en kvarts miljard. Rent affärsmässigt kan vi ta oss an ytterligare projekt men den trånga sektorn är människorna. Det krävs en speciell sort med mycket engagemang och stort hjärta för att få det att fungera och för att kunna göra förbättringar som är hållbara för de boende och de som driver sina företag.

Nu sätter Sven-Olof Johansson sitt hopp till att politikerna fortsätter att uppmärksamma utsattheten i landets förorter. Regeringsbildningen överraskade honom dock rejält.

– Man tror inte att det är sant. En socialdemokratisk regering som sitter och kör den mest borgerliga politik vi sett. Det är helt ofattbart.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons