Annons

Teresa Küchler:Ylva Johansson pressas i förhör – skandaler blir slagträn

Tillträdande inrikeskommissionären Ylva Johansson håller pressträff i Bryssel.
Tillträdande inrikeskommissionären Ylva Johansson håller pressträff i Bryssel. Foto: Wiktor Nummelin/ TT

Grillsäsongen startar i Bryssel. Ylva Johansson (S) är en av kandidaterna till EU-kommissionen som ska bankas, marineras och sedan svettas över öppen låga i EU-parlamentet, innan hon kan bli Sveriges EU-kommissionär.

Under strecket
Publicerad

Janusz Wojciechowski (till vänster) och David Sassoli.

Foto: Francisco Seco/APBild 1 av 1

BRYSSEL. Föreställ dig en tre timmar lång jobbintervju, utan kaffepauser och toalettbesök, där inte en eller två utan hundra personer bombarderar dig med frågor.

Föreställ dig också en jury i salen som noggrant bedömer och poängsätter din prestation, samt att hundratals journalister från hela Europa följer intervjun i realtid.

Det är en sådan grillning som väntar Ylva Johansson (S), Sveriges kandidat till ett jobb som EU-kommissionär, och 26 andra kandidater från hela EU i veckan som kommer.

Johanssons förhör äger rum på tisdagen. Det är EU-parlamentets utskott som sysslar med migrations- och ”inrikes frågor ”– gränskontroller, brottsbekämpning, polissamarbete och anti-terrorarbete – som ska grilla henne.

Det är dessa politikområden som Ylva Johansson ska ansvara för som EU-kommissionär – om hon klarar förhöret.

Hon kommer att grillas om hur mycket hon känner till om EU:s olika direktiv och förordningar.

Efter reklamen visas:
"Vargarna kommer kasta sig över Ylva Johansson"

I teorin ska Ylva Johansson för utskottet ”bara” visa att hon är kompetent och påläst inom politikområdet hon tilldelats. Politiskt oberoende, förmåga att kommunicera med allmänheten och ett tydligt engagemang för den ”europeiska saken” är andra områden som också brukar belönas.

Annons
Annons

Hon kommer till exempel att grillas om hur mycket hon känner till om EU:s olika direktiv och förordningar.

Men en del EU-parlamentariker använder förhören till avkräva löften från kandidaten – inte minst för att knipa inrikespolitiska poäng: de vet att förhören följs av hemmajournalister.

Johansson kan pressas hårt av exempelvis ungerska och polska parlamentariker att lova att de aldrig ska tvingas ta emot migranter. Av italienska och grekiska parlamentariker kan hon avkrävas löften om att de ska få mer hjälp med deras flyktingmottagning och gränser.

Det är löften hon egentligen inte kan ge, eftersom hon som kommissionär bara kan föreslå lagar – inte tvinga EU:s medlemsländer att gå med på dem.

Andra parlamentariker använder förhören till att attackera kandidater från sina egna hemländer. Inte sällan slutar delar av förhören i ren pajkastning – med frågor om alltifrån fula skilsmässor till gamla skandaler som inte har något med EU att göra.

I årets förhör lär några kandidater brännas hårt. Den kroatiska kandidaten Dubravka Šuica har inte kunnat förklara hur hon kan äga tre hus, två lägenheter, en sommarstuga, en lyxyacht och tre bilar. Korruptionsmisstankarna hänger tungt över henne.

Šuica säger att hon fick en del av pengarna av sin man och ärvde resten. Men hennes mans sjökaptenslön var inte högre än motsvarande 300 000 kronor om året. Hennes mamma var hemmafru och hennes pappa byggarbetare, så ett stort arv ter sig också besynnerligt. Dessutom blev hon mycket plötsligt rik under sina år som borgmästare i Dubrovnik.

Annons
Annons

Janusz Wojciechowski (till vänster) och David Sassoli.

Foto: Francisco Seco/APBild 1 av 1
Janusz Wojciechowski  (till vänster) och David Sassoli.
Janusz Wojciechowski (till vänster) och David Sassoli. Foto: Francisco Seco/AP

Även den polske kandidaten Janusz Wojciechowski dras med korruptionsmisstankar, från sin tid som EU-parlamentariker. Den franska kandidaten Sylvie Goulard utreds just nu av franskt rättsväsende – även hon för missbruk av EU-pengar från åren då hon var EU-parlamentariker.

Genom åren har exemplen på kandidater som fått det minst sagt hett om öronen lagts på hög. Förhören år 2010 av den bulgariska kandidaten Rumiana Zjeleva, som omgärdats av anklagelser om korruption, skattefiffel och maffiakontakter, var ett extra ruggigt drama. Utskottsmedlemmarna blev vansinniga över den opålästa kandidatens till en början arroganta uppträdande. Kandidaten själv kände snart föraktet i rummet.

Bilderna på den skakiga och alltmer panikslagna bulgariskan under förhöret kostade henne kommissionsjobbet, men också nerverna – Zjeleva lades in på sjukhus strax efteråt. Förhöret borde även ha påmint europeiska regeringar att nominera sina kandidater med omsorg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons