Annons

Janerik Larsson:John Bew om nationalstatens återkomst

 Flags put by protesters in front of the Houses of Parliament in London
Flags put by protesters in front of the Houses of Parliament in London Foto: Frank Augstein
Under strecket
Publicerad

Under några dagar i England i veckan hade jag nöjet att läsa en hel del brittiska dags- och veckotidningar. Det är verkligen en källa till glädje.

Den gladaste överraskningen var New Statesman, som jag inte läst på några år.

I stället har jag läst Prospect och The Spectator. Prospect tycker jag verkligen håller stilen som en av de intressantaste publikationerna medan Spectator sjunkit ner i ett gnälligt och reaktionärt klagande som indikerar att den ärkekonservativa huvudägaren Daily Telegraph (Press Holdings) sätter sin prägel.

Jag hittar numera sällan något riktigt intressant i den.

Men New Statesman bjöd på trevliga överraskningar.

Nationalstatens hämnd - Revenge of the nation state -i förra veckans nummer en briljant analys av den nya realpolitiken av John Bew, professor i historia och utrikespolitik på King’s College London och en återkommande skribent i NS.

Perspektivet är delvis fokuserat på det som händer i Storbritannien och det är där de skarpaste slutsatserna dras.

Vi har, skriver Bew, förlorat förmågan att tänka strategiskt om vår plats i världen, vår förmåga att kombinera alla våra tillgångar i relation till ett gemensamt mål.

Annons
Annons

Bew kommenterar inte direkt den i heta Brexitfrågan men indirekt är det ju den totala brittiska politiska förvirringen idag som han skriver om.

Wherever one stands on Brexit, it is time to recognise that the nation state is back, if it ever went away. Multilateral cooperation is no longer de rigeur. Many of the UK’s rivals have grasped the nettle already and our closest allies have followed suit, as they jostle for competitive advantage. When we wake up from Brexit, we will discover that the new order is already upon us.

Det är en vass och intressant poäng han gör - intressant inte minst därför att just det perspektivet - nationalstatens återkomst - i praktiken saknas i den polariserade Brexitdebatten. Där finns både drömmen om att återupprätta imperiet kombinerat med föreställningen att återställa en överstatlig ordning.

Läst med svenska ögon slår det mig att vi ju inte heller har någon utrikespolitisk linje som är anpassad till den nya ordning Bew skriver om. Vi har en slö, passiv ”följa EU”-linje och därtill förvirrade små försök att återupprätta den moderna svenska moraliska stormaktsdröm Olof Palme gestaltade.

Samma nummer bjuder också på Sophie McBains rapport från USA om drycken LaCroix och en helt underbar krönika av Marigold Johnson om maken Paul Johnsons 90-årsdag. Paul var ju först redaktör för New Statesman innan han gick över för att bli en av Spectators allra bästa redaktörer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons