Annons

Johnson ska ringa Löfven för att prata brexit

Finlands statsminister Antti Rinne och statsminister Stefan Löfven vid ett möte i somras. Arkivbild.
Finlands statsminister Antti Rinne och statsminister Stefan Löfven vid ett möte i somras. Arkivbild. Foto: Sören Andersson/TT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer att ringa upp statsminister Stefan Löfven "i närtid" för att prata brexit. Det bekräftar Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander för TT på lördagskvällen.

Under strecket
TT
Publicerad

Tidigare på dagen besökte Löfven Finlands statsminister Antti Rinne i Helsingfors för att diskutera brexit och andra EU-frågor.

Finland är ordförandeland i EU:s ministerråd och på lördagen ringde Boris Johnson till Rinne. Budskapet från Helsingfors gick rakt på sak, enligt Yle. Den brittiska regeringens förslag för att ersätta det ursprungliga brexitavtalet räcker inte och inom en vecka måste en lösning finnas på plats.

Socialdemokraten Rinne har i höst varit pessimistisk över möjligheten att EU och Storbritannien ska kunna skiljas efter ett ingånget utträdesavtal. Efter samtalet med Johnson kallade Rinne situationen ytterst allvarlig.

"Jag konstaterade att de föreslagna lösningarna inte tryggar Långfredagsavtalet, EU:s sammanhållning eller den inre marknadens funktion", skriver finländaren i ett pressmeddelande.

Enligt Rinne höll Johnson med honom om att en lösning måste hittas inom en vecka.

På det finsksvenska statsministermötet förklarade sig Löfven villig att ge Storbritannien mer tid – förutsatt att britterna kan motivera det.

– Det är klart att vi är beredda att diskutera ett uppskov, för vi vill undvika en hård brexit. Men vi vill också att det finns ett skäl för ett uppskov. Ovissheten kan inte fortgå, utan det krävs något slags struktur, en process för hur saken framskrider, sade Löfven.

En talesperson för EU-kommissionen underströk på fredagen att de brittiska förslagen inte kan utgöra grunden för att nå fram till ett utträdesavtal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons