Annons

Johnson lovar polisen större befogenheter

Storbritanniens nye premiärminister Boris Johnson ger fler poliser utökad rätt att stoppa och visitera personer för att förebygga brott. Arkivbild
Storbritanniens nye premiärminister Boris Johnson ger fler poliser utökad rätt att stoppa och visitera personer för att förebygga brott. Arkivbild Foto: Yui Mok/AP/TT
TT
Publicerad

Den brittiske premiärministern Boris Johnson lovar att utvidga det omstridda försöket med utökad rätt för polisen att stoppa och kontrollera personer. Planerna aviseras i en artikel i tidningen Mail on Sunday där han även lovar 10 000 nya fängelseplatser.

Rätten för poliser att stoppa och visitera personer för att eventuellt förebygga brott, och utan godkännande av en överordnad polis, infördes på försök i sju brottsutsatta polisområden i mars. De så kallade stop-and-search-kontrollerna är omstridda. Kritiker menar att de missbrukas och att minoritetsgrupper utsätts i oproportionerligt hög grad.

Nu ska de utvidgas till att gälla i alla 43 polisområden i England och Wales, meddelar Boris Johnson.

Annons

Diane Abbott, inrikesminister i oppositionspartiet Labours skuggregering, säger till BBC att godtyckliga stop-and-search-kontroller har "förgiftat relationerna mellan polis och samhälle" och är ett redan testat "recept på oroligheter".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons