Annons

Therese Larsson Hultin:Johnson fick storstryk – men är ej uträknad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på plats för FN-mötet i New York på tisdagen.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på plats för FN-mötet i New York på tisdagen. Foto: Matt Rourke/AP/TT

Att Boris Johnson fick storstryk i Storbritanniens högsta domstol på tisdagen innebär inte att han är på väg bort från makten. Däremot är premiärministerns ställning kraftigt försvagad och hans ledarskap ifrågasätts från flera håll.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En person utklädd till Boris Johnson i fångdräkt demonstrerar utanför Högsta domstolen i London på tisdagen.

Foto: Matt Dunham/AP

Högsta Domstolens ordförande Brenda Hale läser upp domslutet.

Foto: Supreme Court/TT

Sett ur Boris Johnsons synvinkel var Högsta domstolens beslut på tisdagen det sämsta möjliga. Inte bara var det ”olagligt” att stänga ner det brittiska parlamentet i fem veckor, regeringen hade dessutom inte lyckats ge ”en enda god anledning” till varför det över huvud taget skulle ske.

I domslutet ställer Storbritanniens högsta domare retoriskt frågan om Johnsons stängning av parlamentet hindrade de folkvalda att utföra sina konstitutionella skyldigheter?

”Svaret är att det är klart att det gjorde. Det här var inte en normal stängning” står att läsa i punkt 56 av domslutet. Den skedde dessutom vid en ”exceptionell tidpunkt”. Fyra paragrafer längre ner konstaterar de att Johnson enbart handlade av egenintresse när han gav drottningen rådet att stänga parlamentet, vilket enligt domarna går tvärs emot den brittiska premiärministerns skyldigheter.

Beslutet är troligen det dummaste en brittisk premiärminister någonsin fattat.

Det är ord och inga visor från elva opolitiska domare, och det hela ses som ett kvitto på det många redan hävdat: beslutet att stänga parlamentet i fem av åtta veckor – precis innan Storbritannien ska lämna EU – är troligen det dummaste en brittisk premiärminister någonsin fattat. Inte minst för Torypartiet som håller på att slitas sönder av stridigheter sedan Boris Johnson lät utesluta de 21 parlamentariker som gick emot partilinjen för att tvinga premiärministern att skjuta upp brexit.

Annons
Annons

En person utklädd till Boris Johnson i fångdräkt demonstrerar utanför Högsta domstolen i London på tisdagen.

Foto: Matt Dunham/AP
En person utklädd till Boris Johnson i fångdräkt demonstrerar utanför Högsta domstolen i London på tisdagen.
En person utklädd till Boris Johnson i fångdräkt demonstrerar utanför Högsta domstolen i London på tisdagen. Foto: Matt Dunham/AP

Inte helt förvånande kom avgångskraven på Johnson från alla håll och kanter – även från egna partikamrater – under tisdagen. Johnson själv befann sig på FN:s generalförsamling i New York, och sades följa det hela från sitt hotellrum.

Det dröjde några timmar innan han yttrade sig, men vid en träff med amerikanska företagare under den tidiga eftermiddagen lovade Boris Johnson att ”respektera den juridiska processen”.

– Jag tycker inte att det är rätt, men vi kommer att fortsätta och parlamentet får givetvis komma tillbaka, sade Johnson och tillade att ”det viktiga ändå är att leverera brexit den 31 oktober”.

Efter reklamen visas:
Olagligt att stänga ner brittiskt parlament

Här är det värt att komma ihåg två saker:

1) Avgångskraven till trots så innebär inte Högsta domstolens utslag att Johnson måste avgå som premiärminister. Det enda som kan tvinga bort honom från Downing Street (om han inte väljer att avgå själv, vilket inget tyder på) är ifall parlamentet väcker en missförtroendeförklaring och fäller hela regeringen. Går det då inte att bilda en ny regering inom två veckor väntar nyval.

Blir det nyval så tyder mesta på att det blir Johnson som leder partiet.

Ett annat alternativ är att Torypartiets ledamöter i underhuset väcker en missförtroendeomröstning mot Johnson och tvingar bort honom som partiledare. Men hur sönderslitet partiet än är, så finns det i dagsläget ingen större entusiasm för att gå igenom en ny ledarskapsstrid, bara två månader efter den förra. Blir det nyval så tyder mesta på att det blir Johnson som leder partiet.

Annons
Annons

Högsta Domstolens ordförande Brenda Hale läser upp domslutet.

Foto: Supreme Court/TT

2) Precis innan det stängdes, röstade parlamentet igenom en ny lag som tvingar premiärministern att be EU om en uppskjutning av utträdet från den 31 oktober till 31 januari nästa år.

Brevet som premiärministern förväntas skicka till Bryssel (och som parlamentet redan skrivit åt honom – det ska bara skrivas under) ska skickas senast den 19 oktober. Gör inte Boris Johnson det så bryter han mot brittisk lag, och kan i princip dömas till fängelse.

Högsta Domstolens ordförande Brenda Hale läser upp domslutet.
Högsta Domstolens ordförande Brenda Hale läser upp domslutet. Foto: Supreme Court/TT

Johnson har som bekant sagt att han heller hittas ”död i ett dike” än skjuter upp brexit – och premiärministern hävdade med en otrolig envishet även på tisdagen att han ska leverera brexit den 31 oktober.

I sådana fall måste han få till ett avtal med EU. Men tiden är knapp och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sade på en presskonferens i Tyskland på måndagen att han hade svårt att se hur de skulle kunna nå en uppgörelse ”baserat på Storbritanniens nuvarande position”.

Vad som kommer att ske står skrivet i stjärnorna. Men just nu finns det en sak som verkar tämligen säker: det brittiska parlamentarikerna återsamlas på onsdag klockan 12.30 som om ingenting har hänt. För enligt Högsta domstolen ”var parlamentet aldrig stängt”.

Men efter det fortsätter röran.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons