Annons

Therese Larsson Hultin:Johnson ”slösar” bort tid – frågan är varför

Boris Johnson och Angela Merkel vid en pressträff på onsdagen.
Boris Johnson och Angela Merkel vid en pressträff på onsdagen. Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA

Över en middag med Angela Merkel gjorde Boris Johnson sin debut på den internationella scenen på onsdagskvällen. Målet om att få EU att lätta på sina krav vad gäller Nordirland lär inte ha uppnåtts. Men det är helt logiskt att han försöker.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Merkel talade klarspråk på tisdagen: EU kommer inte att ändra sig.

Foto: Wolfgang Kumm/DPABild 1 av 3

Kyrkan ligger i Nordirland, kyrkogården i Irland.

Foto: Wiktor Nummelin/TTBild 2 av 3

Premiärminister Johnson på ett fängelse i Leeds, besöket är del av en satsning på välfärd och säkerhet.

Foto: Nigel Roddis / EPABild 3 av 3

Det riskerar att bli en något stel tillställning. För vad ska Boris Johnson och Angela Merkel egentligen prata om vid sin arbetsmiddag efter att den tyska förbundskanslern sagt ”nein” till Johnsons förslag om att EU ska slopa kraven på Nordirland, och att det även i fortsättningen följer Bryssels regelverk?

Maten? Vädret? Hur dyrt det blivit för britterna att åka på semester sedan pundet rasat?

Det sista var givetvis ett försök till skämt. Men den ursprungliga frågan kvarstår. EU har de senaste åren om och om igen upprepat samma sak: lämnar britterna unionen så måste det till en gräns någonstans. Den gränsen ska helst inte gå mellan Irland och Nordirland eftersom det skulle hota den sköra freden på ön. Alltså måste nordirländarna följa EU:s lagar och förordningar så att gränskontroller kan undvikas.

På brexit-språk kallas det ”backstop”. En sorts försäkring om en gräns utan kontroller som Johnsons företrädare Theresa May gick med på under förhandlingarna om ett utträdesavtal.

Det vill Boris Johnson riva upp. Och det är därför han åker först till Berlin och sedan (på torsdag) till Paris för att även försöka övertyga den franske presidenten Emmanuel Macron om att se lite mer välvilligt på saken, innan de alla tre möts igen under helgens G7-möte i franska Biarritz.

Annons
Annons

Merkel talade klarspråk på tisdagen: EU kommer inte att ändra sig.

Foto: Wolfgang Kumm/DPABild 1 av 2

Kyrkan ligger i Nordirland, kyrkogården i Irland.

Foto: Wiktor Nummelin/TTBild 2 av 2

Det är inte så konstigt. Det som är märkligt är att Johnson åker först nu.

Merkel talade klarspråk på tisdagen: EU kommer inte att ändra sig.
Merkel talade klarspråk på tisdagen: EU kommer inte att ändra sig. Foto: Wolfgang Kumm/DPA

Boris Johnson tillträdde som premiärminister den 24 juli. Då var det 99 dagar kvar tills britterna är tänkta att lämna EU den 31 oktober. Ett datum då Johnson lovat att han ska leverera brexit – till varje pris.

När middagen med Merkel serveras är det 71 dagar kvar. 28 ”bortslösade” dagar som premiärministern ägnat åt att berätta om inrikespolitiska satsningar på sjukvård, skola och fängelser. Allt för att få de brittiska väljarna att se bortom brexit och säkra den egna populariteten innan det nyval de flesta bedömare ser som oundvikligt äger rum om några månader.

Om det är bortslösad tid eller inte beror givetvis på vem man frågar. Men det faktum att det tog Johnson nästan en månad att skicka ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, där han specificerar hur han tänker sig ett utträde, och sedan träffa ledarna för EU:s två tyngsta medlemsländer säger en del.

Kyrkan ligger i Nordirland, kyrkogården i Irland.
Kyrkan ligger i Nordirland, kyrkogården i Irland. Foto: Wiktor Nummelin/TT
Annons
Annons

Premiärminister Johnson på ett fängelse i Leeds, besöket är del av en satsning på välfärd och säkerhet.

Foto: Nigel Roddis / EPABild 1 av 1

Det hela kan tolkas på två sätt. Antingen är dröjsmålet taktik där Johnson förutsätter (eller hoppas) att EU blir så nervöst av att det kan bli en hård, avtalslös brexit, att de 27 övriga medlemsländerna ger med sig vad gäller Nordirland ju närmare slutet av oktober vi kommer. Eller så är den nyblivne premiärministern (som ledde lämna-sidan i folkomröstningen) helt enkelt inte särskilt intresserad av att förhandla med EU utan ser hellre att Storbritannien lämnar unionen utan avtal.

Boris Johnsons brev till Tusk gjorde inte särskilt mycket för att förbättra situationen utan fick en och annan EU-diplomat att sig för pannan och använda olika varianter på ordet ”oseriöst”.

Premiärminister Johnson på ett fängelse i Leeds, besöket är del av en satsning på välfärd och säkerhet.
Premiärminister Johnson på ett fängelse i Leeds, besöket är del av en satsning på välfärd och säkerhet. Foto: Nigel Roddis / EPA

Ändå finns det logik i Johnsons resonemang om att en backstop är odemokratisk och att den inte går att förena med Storbritanniens suveränitet. Åtminstone om man försöker se det hela ur hans synvinkel.

Britterna röstade för att lämna EU under parollen ”take back control”. Hela vitsen var alltså att slippa Bryssel och få bestämma själva. Men ett scenario där London går med på EU:s krav om att Nordirland ska ingå i den inre marknaden ger enbart två alternativ: antingen införs en gräns mellan Nordirland och den brittiska huvudön – eller så får hela Storbritannien rätta sig efter EU (vilket var det alternativ Theresa May gick med på). Så som avtalet är skrivet kan britterna heller inte lämna uppgörelsen utan att få Bryssels tillstånd. Knappast den ”kontroll” som väljarna röstade för.

Kanske finns det ändå en hel del för Angela Merkel och Boris Johnson att prata om i Berlin under onsdagskvällen – eller snarare dividera om. Varm och trevlig stämning blir det knappast. Låt oss åtminstone hoppas att maten är god.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons