Annons

Johnsons avtal illa ute – nej från DUP

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson inför en presskonferens i Bryssel i torsdags där han meddelade att han nått ett nytt brexitavtal med EU.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson inför en presskonferens i Bryssel i torsdags där han meddelade att han nått ett nytt brexitavtal med EU. Foto: Francisco Seco/AP/TT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson söker desperat efter stöd för sitt nya brexitavtal. Men nordirländska DUP – vars röster kan bli avgörande – vägrar att vika sig.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Johnson återvänder hem efter en stor framgång i Bryssel, där han lyckats nå ett nytt brexitavtal med EU. Men den brittiske ledaren kan inte andas ut – han har nu bara ett dygn på sig att övertyga skeptiska parlamentsledamöter att rösta ja till avtalet.

Märkbart trött efter flera dagar av tuffa förhandlingar sade han sent på torsdagen att han är förvissad om att få grönt ljus. Men han saknar i nuläget majoritet för sitt avtal. Oppositionspartierna har gjort tummen ner och även hans allierade i det nordirländska unionistpartiet DUP är missnöjda.

Dess tio ledamöter kommer att rösta nej, säger partiets brexittalesperson Sammy Wilson. DUP kommer dessutom att försöka övertyga andra ledamöter att följa partiets exempel, tillägger han.

– Vi anser att det kommer att påverka Storbritanniens sammanhållning, elda på nationalistiska stämningar i Skottland och skada Nordirlands ekonomi, säger Wilson.

Det nya avtalet innehåller en ny lösning för att hålla gränsen mellan brittiska Nordirland och EU-landet Irland öppen efter brexit. Men DUP vill inte acceptera att detta i stället innebär att tulldeklarationer ska göras i hamnarna mellan den irländska ön och det brittiska fastlandet.

Om underhuset röstar ner avtalet i den extrainsatta omröstningen på lördag är Johnson förpliktigad att skjuta upp datumet för det brittiska utträdet ur EU, den 31 oktober – vilket han dock lovat att inte göra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons