Annons

Johnson vägrar följa lagen: Ligger hellre död i ett dike

Boris Johnson på ett besök i Darnford Farm, Skottland, under fredagen.
Boris Johnson på ett besök i Darnford Farm, Skottland, under fredagen. Foto: Andrew Milligan /AP

Boris Johnson vägrar följa den nya lag som ska tvinga honom att be EU om ett uppskov med brexit till januari. I stället insisterar han på att krascha Storbritannien ur EU den 31 oktober.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I fredags röstade det brittiska överhuset för en lag som blockerar ett avtalslöst brexit den 31 oktober. Drottning Elizabeth II förväntas godkänna lagen på måndag.

Den innebär att premiärminister Boris Johnson är tvungen att be EU om ett uppskov med brexit till januari 2020 om inte parlamentsledamöterna godkänner ett nytt avtal eller ett avtalslöst brexit före 19 oktober.

Men premiärministern vägrar.

– Jag skulle hellre ligga död i ett dike, sa han, enligt BBC.

Sent på fredagskvällen skrev Johnson till ett brev till Torys medlemmar där han förklarade att han inte kommer att följa den nya lagen.

”De har drivit igenom en lag som skulle tvinga mig att be Bryssel om en förlängning av deadlinen för Brexit. Det är något jag aldrig kommer att göra”.

Nu förbereder parlamentsledamöter, inklusive personer från Tories som Boris Johnson har slängt ut, att ta till rättsliga åtgärder, enligt BBC. Boris Johnson riskerar att bli häktad.

Men den tidigare partiledaren för det konservativa partiet, Iain Duncan Smith, backar upp Boris Johnson.

– Det här handlar om parlamentet mot folket. Boris Johnson är på folkets sida och folket röstade för att lämna EU. Folket är suveränt för att det väljer parlamentet. Men parlamentet vill stoppa folkets vilja, sa han till tidningen the Telegraph, rapporterar Sky News.

I onsdags röstade underhuset ner Boris Johnsons planer på ett nyval den 15 oktober. På måndag får parlamentsledamöterna en ny chans att rösta om saken, men oppositionen har varit tydliga med att de inte kommer ge Johnson chansen till ett nyval förrän den 31 oktober, vilket skulle förhindra att en ny regering skulle kunna riva upp lagen och tillåta Storbritannien att lämna EU utan ett avtal.

Samtidigt har premiärministerns bror Jo Johnson, som stödde den sida som ville stanna kvar i EU i folkomröstningen 2016, avgått som minister och parlamentsledamot för Tories, enligt BBC. Jo Johnson sa att han ”slets mellan familj och nationella intressen”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons