Annons

Johnsons hårda ord skapar problem – hånade Obama

Boris Johnsons nya uppdrag har mötts av en del skepsis runt om i världen. Nu ifrågasätts hans diplomatiska karaktär. Johnson har tidigare uppmärksammats för sina kommentarer och sitt agerande, något vissa menar inte rimmar väl med det nya förtroendet. SvD har sammanställt några av de mest uppmärksammade utspelen från den nya utrikesministern.

Under strecket
Publicerad
Foto: APBild 1 av 2

Recep Tayyip Erdogan.

Foto: Kayhan Ozer/APBild 2 av 2

1 / 7

Foto: AP

Skrev snuskig limerick om Erdogan

Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan. Foto: Kayhan Ozer/AP

Efter att en tysk komiker blivit åtalad för att ha skrivit en uppmärksammad dikt om Turkiets president Recep Tayyip Erdogan intervjuades Boris Johnson om EU:s förhållande till Turkiet. Under intervjun ska Johnson ha sagt att åtalet var en skandal.

”Om någon vill skämta om kärleken mellan en turkisk president och en get ska denne få göra det, i vilket europeiskt land som helst, inklusive Turkiet”, ska Johnson ha sagt i en intervju med Spectator.

Sagt och gjort. Boris Johnson skrev en limerick i samma anda. Dikten vann sedan första pris, 1 000 pund, i en tävling om vem som kunde skriva den mest förolämpande dikten om presidenten.

Annons
Annons
Foto: Andrew Parsons/APBild 1 av 1

2 / 7

Jämförde EU med Hitler

Foto: Andrew Parsons/AP

Boris Johnson uppmärksammades även när han i en intervju i Sunday Telegraph jämförde den europeiska unionen med Adolf Hitler. Brexit-ledaren ska ha sagt att EU var ett försök att samla kontinenten i en superstat, ett försök att efterlikna Romarriket.

– Napoleon, Hitler, olika människor har försök detta, och det har slutat tragiskt. EU är ett försök att göra detta med andra medel, säger Johnson.

Inte helt oväntat väckte uttalandet uppståndelse och möttes av kritik. Boris Johnson stod dock fast vid sin åsikt att EU var ännu ett försök i ledet att efterlikna Romarriket.

– Ofta har det gjorts med våld. EU är annorlunda, det försöker göra det på ett byråkratiskt sätt, sa han om sin jämförelse.

Annons
Annons
Foto: Shizuo Kambayashi/APBild 1 av 1

3 / 7

Boris Johnsons atletiska insatser skapar rubriker

Foto: Shizuo Kambayashi/AP

2006 skapade Boris Johnson rubriker när hans England skulle möta Tyskland i en välgörenhetsmatch. Lagen bestod av politiker och före detta idrottsmän från vardera land. I 87:e minuten satte Boris Johnson, då borgmästare i London, fart och träffade Tysklands Maurizio Gaudino med en rugbytackling. Vilket hade varit okej om det var rugby som spelades. Det var det inte.

Nio år senare skulle Johnson återigen ge sig i närkamp med en motståndare på planen. Då spelade han förvisso rätt sport, men hans insats väckte uppmärksamhet efter att han tacklat en 10-årig pojke till marken i en rugbymatch under ett besök i Japan.

Annons
Annons
Foto: Jane Barlow/APBild 1 av 1

4 / 7

Johnsons sexistiska kommentarer

Foto: Jane Barlow/AP

Brexit-ledaren hamnade återigen i medierna 2013 efter att ha fällt en sexistisk kommentar om muslimska kvinnors utbildningsambitioner.

Boris Johnson och den malaysiske premiärministern Najib Razak deltog vid öppnandet av Islamic Economic Forum. När kvinnors utbildning i den muslimska delen av världen kom på tal ska Najib Razak ha sagt att 68 procent av de antagna till universiteten i Malaysia väntades vara kvinnor. Boris Johnson svarade med att säga: ”De måste hitta män att gifta sig med”.

Johnsons kvinnosyn har tidigare ifrågasatts efter att han föreslagit att en röst på Tory skulle öka både storleken på kvinnors bröst och väljarens chanser att äga en BMW.

Annons
Annons
Foto: Matt Dunham / TTBild 1 av 1

5 / 7

Tvingades be om ursäkt för tal om kannibalism

Foto: Matt Dunham / TT

Under sin tid som journalist vid The Telegraph kommenterade Boris Johnson turbulensen inom Labourpartiet 2006. Så här skrev han:

”Under 10 år har vi inom Torypartiet blivit vana vid kannibalistiska orgier som i Papua Nya Guinea och ledarslakt så vi betraktar galenskaperna inom Labourpartiet med glad förvåning.”

Efteråt bad han om ursäkt för att ha kopplat ihop önationen Papua Nya Guinea med kannibalism. Enligt honom kom jämförelsen efter att han läst en ny bok om landet ”där jag är ganska säker på att kannibalism förekom”, rapporterar nyhetssajten Politico.

Annons
Annons
Foto: Susan Walsh / TTBild 1 av 1

6 / 7

”Den delvis kenyanska presidenten”

Foto: Susan Walsh / TT

Att president Barack Obama argumenterade mot att Storbritannien skulle lämna EU föll inte i god jord hos Boris Johnson. I april skrev Johnson att presidentens motstånd berodde på ”den delvis kenyanska presidentens nedärvda motstånd mot det brittiska imperiet”.

Johnson menade att ett annat tecken på Obamas aversion mot Storbritannien var att ett byst föreställande Winston Churchill plockats ner från Vita huset.

Annons
Annons
Foto: Alastair Grant/TTBild 1 av 1

7 / 7

"Problemet är att vi inte längre styr Afrika"

Foto: Alastair Grant/TT

Flera uttalanden från Boris Johnson har beskyllts för att vara rasistiska. Nu cirkulerar en krönika som han skrev 2002 som korrespondent för tidningen Spectator. Där argumenterar han efter ett besök i Uganda för att britterna borde sluta känna dåligt samvete för kolonialiseringen av Afrika: ”Kontinenten må vara en fläck, men den är inte en fläck på vårt samvete. Problemet är inte att vi en gång styrde, utan att vi inte styr längre.”

Han hävdar till exempel att britterna i själva verket satte stopp för slaveriet, samt berömmer dem för att ha startat produktion av bomull, tobak och kaffe. Om afrikanerna "lämnades åt sitt öde skulle ursprungsbefolkningarna förlita sig endast på den omedelbara tillfredsställelsen av kolhydrater som kokbananer ger.” skriver Johnson. Han hävdar att Uganda fortfarande ”inte kan tillverka sina egna cyklar” och frågar retoriskt om kolonialismen är att beskylla för landets ”stenåldersförhållanden."

De gamla kolonialmakterna borde inte skämmas, konkluderar Johnson, utan i stället ”återigen” röra sig i riktning mot Afrika, nämligen som turister och investerare, ”med förståelsen att denna gång kommer de inte ombes att känna skuld.”

Boris Johnson har tidigare bett om ursäkt för att som redaktör för The Spectator ha publicerat artiklar där det hävdas att svarta har lägre IQ.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons