Annons

Teresa Küchler:Johnsons förslag ser ogenomförbart ut

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto: Frank Augstein/AP

Redan på förhand ser Boris Johnsons förslag om brexit ut att bli ogenomförbart – och innebära ett stort problem. Och frågan är om den brittiske premiärministern ens vill ha ett avtal.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

 

BRYSSEL Boris Johnson presenterade på onsdagen sitt troligtvis sista bud till de andra 27 EU-länderna, om hur brexit kan iscensättas på smidigaste sätt. Alltså utan att dyra tullar på handelsvaror införs, och utan att gränskontroller måste smällas upp längs den historiskt våldsamma gränsen mellan Nordirland och Irland.

Johnsons plan, som läckte ut till brittiska tidningen Daily Telegraph redan på tisdagskvällen, går ut på att Nordirland å ena sidan ska vara kvar i EU:s inre marknad och fortsätta följa EU:s alla produktregler för mat- och jordbruksvaror och konsumtionsvaror som elektronik, medicinsk utrustning, och maskiner (men inte råvaror) fram till år 2025.

Nordirland skulle alltså delvis ”sitta fast” i EU ännu några år efter att resten av Storbritannien helt lämnat unionen.

Å andra sidan vill Johnson att hela Storbritannien, alltså även Nordirland, lämnar EU:s så kallade tullunion redan i slutet av nästa år. Därmed skulle britterna inte längre vara knutna till EU:s handelsregim, och då kunna börja förhandla egna frihandelsavtal med andra länder – till exempel USA.

Annons
Annons

Men om Nordirland blir kvar i EU:s inre marknad samtidigt som resten av Storbritannien kliver ur uppstår ett stort problem som de andra 27 EU-länderna redan varnat för:

Lämnar man ett ”hål” fritt från tullar och kontroller i den 50 mil långa gränsen mellan Nordirland och EU-landet Irland, och resten av Storbritannien står utanför, kan brittiska och andra företag försöka att både tullfritt och utan att följa EU:s produktregler få in varor i EU genom det där hålet.

Det ser ut som att den brittiske ledaren fortfarande vill ha kakan och äta upp den.

Detta vet Johnson såklart. Han medger därför att man visst kan behöva något slags kontroller på bägge sidor av den nordirländska gränsen. Men han insisterar på att dessa kontroller inte behöver var fysiska – alltså med taggtråd, bommar och gränspoliser.

Irland har hittills sagt blankt nej till alla förslag som innebär att gränskontroller kommer tillbaka och hotar den sköra fred som slöts med Långfredagsavtalet år 1998, efter 30 år av sekteristiskt våld och terrorattentat.

Efter reklamen visas:
Johnson: ”Låt oss genomföra brexit”

Johnsons nygamla förslag, med ett nordirländskt ”hål” in till EU:s inre marknad, innebär också att den heliga principen om att denna marknad ska vara avgränsad, kontrollerad och ogenomtränglig, där regelvidriga och otullade varor inte kan slinka in, bryts.

”Vår ståndpunkt har varit densamma hela tiden: vi kommer inte att tulla på den inre marknadens sammanhållning, och vi kommer inte att tulla på principen om att Långfredagsavtalet måste hållas”, sade en Brysseldiplomat till SvD.

Ett eko av de villkor som de 27 länderna och deras förhandlare Michel Barnier alltså orubbligt har stått fast vid i två år.

Det ser ut som att den brittiske ledaren fortfarande vill ha kakan och äta upp den – något som de andra 27 inte kan gå med på.

Frågan är om Johnson ens har försökt att ta fram ett förslag som är genomförbart, rent praktiskt och juridiskt.

”Han (Johnson) är inte intresserad av en överenskommelse. Det han är intresserad av är att ge illusionen av att han minsann förhandlar med gott uppsåt – men med dåliga människor. Så att om det till slut blir oordning och kaos på grund av brexit, ja då kan han säga ’jag försökte, men de där jädra européerna ville inte förhandla’”, sade nyligen den belgiske EU-parlamentarikern Philippe Lamberts, som är en av brexit-höjdarna i EU-parlamentet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons