Annons

Olof Ehrenkrona:Johnsons seger och Corbyns kollaps?

Boris Johnson tog hem segern.
Boris Johnson tog hem segern. Foto: Matt Dunham / TT

Boris Johnson har fått att tydligt mandat.

Under strecket
Publicerad

Resultatet i det brittiska valet blev ännu ett nederlag för Europas socialdemokrati. Land efter land följer samma mönster. Den traditionella center-vänster koalitionen som tidigare var en av den europeiska politikens två fasta punkter löses upp och förflyktigas. En stor grupp väljare letar efter en ny politisk hemvist.

Det uppmuntrande beskedet från Storbritannien är att det extremistiska Ukip är utraderat som politisk kraft och att vi förmodligen också nu bevittnar hur Farage är på väg bort från den politiska scenen. Johnson har fått ett brittiskt mandat att hålla kvar Tories i den liberalkonservativa sfären. Det ger honom och hans parti fem år som kan användas för att befästa Storbritannien som ett öppet samhälle med en utåtriktad marknadsekonomi.

Ytterligare ett positivt besked och möjligen det viktigaste är att de brittiska väljarna entydigt har avvisat den vänsterpopulistiska vägen. Valet av Corbyn som Labourledare har ibland tolkats som en signal om att lösningen på socialdemokraternas problem är en mer vänsterradikal politik. Men britterna skickar nu samma signal som har sänts i andra europeiska val. Det är inte en socialistisk samhällsomvandling som efterfrågas utan en återgång till de borgerligt anstrukna kärnvärden som en gång gjorde socialdemokratin till en stark politisk kraft i Europa.

Annons
Annons

Brexit har varit den i särklass viktigaste valfrågan. Tories har uppfattats som det enda realistiska alternativet för att ta frågan vidare. Men den näst viktigaste frågan har handlat om den offentliga kärnverksamheten – sjukvården och rättsstaten. Ett fokuserat budskap från de konservativa har massakrerat Labours vänsterradikala retorik och förslag.

Inte heller klimatfrågan har lockat till radikala lösningar. De grönas dåliga resultat sticker i ögonen lika mycket som liberaldemokraternas.

För Johnson gäller det nu att klara uppgiften att hålla samman Storbritannien och hålla kvar landet i en framtida europeisk gemenskap för att klara ekonomin och inte marginaliseras internationellt. Skottland har också gett ett klart besked genom att i stort sett radera ut både Labour och Tories. I valet mellan att lämna UK och stanna kvar i EU är utgången långtifrån självklar. Även i Nordirland finns tendenser att gamla lojaliteter sviktar.

Det tydliga mandatet bör hjälpa Johnson. Vägen att hålla ihop UK går nämligen via Bryssel. Kan den brittiska regeringen förhandla fram ett nära samarbete med EU försvagas incitamenten för Skottland att bryta sig loss. Valresultatet bör också rimligen marginalisera de värsta euroskeptikerna, när det blir dags att realförhandla om de framtida relationerna med EU. Det mesta talar också för att EU hellre hjälper än stjälper London att formulera ett konstruktivt västligt partnerskap.

Den största faran ligger i att Tories återfaller i en politik med stora offentliga utgiftsökningar, underskott och – så småningom – inflation och arbetslöshet. Statlig sjukvård och fler poliser kan visserligen erbjuda en del jobb, men det är i konkurrensutsatta företag som framtidens välstånd skapas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons