Annons

Johnsons väg från ”pajas” – till ”global superstjärna”

Boris Johnson har gått från maktlysten clown till storsegrare i brittiska parlamentsvalen
Boris Johnson har gått från maktlysten clown till storsegrare i brittiska parlamentsvalen

Från maktlysten clown – till storsegrare i det brittiska parlamentsvalet. Här är tre tunga skäl till att Boris Johnson lyckades kamma hem Tories största majoritet på 30 år.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Andrew Parsons/TTBild 1 av 8

Under en rugbymatch i Japan tacklar Johnson en tioårig pojke som faller till marken.

Foto: Stefan Rousseau/APBild 2 av 8
Foto: Toby Melville/APBild 3 av 8
Foto: Jonathan Brady/APBild 4 av 8
Foto: Victoria Jones/APBild 5 av 8
Foto: Eugene Hoshiko/APBild 6 av 8

Johson hamrade in budskapet ”Get brexit done”, ”Få brexit avklarad”.

Foto: Ben Stansall / TT Bild 7 av 8

Corbyns impopularitet blev Johnsons vinstlott

Foto: TT Bild 8 av 8
Foto: Andrew Parsons/TTBild 1 av 1

Det krävs mod, humor och ett uns otyglad galenskap. Scenen ur den brittiska kärlekskomedin Love Actually är legendarisk och många tårar har fällts när filmens Mark försöker förklara sin kärlek till Juliet med hjälp av julmusik och en bunt handskrivna skyltar.

Med Boris Johnson på trappan trånandes efter röster, blir känslan i magen en helt annan. Men parafrasen och blinkningen till Hugh Grant, som varit tydlig med att han är emot brexit, verkar ha funkat. Boris Johnson har som bekant utklassat all form av motstånd.

Han är en färgstark politiker, som ofta beskylls för att tumma på sanningen och han har ett antal skandaler i bagaget. Medier över världen har bland annat rapporterat om anklagelser att han ska ha tafsat på två kvinnor och delat ut offentliga medel till en älskarinna.

Foto: Andrew Parsons/TT
Annons
Annons

Under en rugbymatch i Japan tacklar Johnson en tioårig pojke som faller till marken.

Foto: Stefan Rousseau/APBild 1 av 5
Foto: Toby Melville/APBild 2 av 5
Foto: Jonathan Brady/APBild 3 av 5
Foto: Victoria Jones/APBild 4 av 5
Foto: Eugene Hoshiko/APBild 5 av 5

Populär bland britterna

Av politiska motståndare utmålas han som en maktlysten pajas, men med facit i handen så är han vad en klar majoritet av det brittiska folket vill ha. En premiärminister som gärna bjuder på sig själv och som kanske vore roligt att svinga en bägare tillsammans med. Men att kalla Boris Johnson en man av folket är att gå för långt. Det menar Adrian Wooldridge, politisk redaktör på The Economist i videon ”Who is the real Boris Johnson?”.

”Han är på många sätt en välkänd figur, färgstark, med en tydlig personlighet. En global superstjärna”, säger han.

Enligt Wooldridge är Johnson en person som många väljare tror att de förstår sig på. Men att när man verkligen analyserar hans offentliga person så kompliceras bilden snabbt.

”Det finns tydligt två Boris Johnsons – en är den öppna globalisten, en liberal som är för öppen immigration. Den andra är nationalisten, populisten och ledaren för den mest konservativa falangen av partiet.”

Och ingen av dessa ”Borisar” är tillkommen av en slump, utan snarare delar i en väl uttänkt strategi.

1/5

Under en rugbymatch i Japan tacklar Johnson en tioårig pojke som faller till marken.

Foto: Stefan Rousseau/AP
2/5
Foto: Toby Melville/AP
3/5
Foto: Jonathan Brady/AP
4/5
Foto: Victoria Jones/AP
5/5
Foto: Eugene Hoshiko/AP

Heller är han är knappast en man av folket, utan tydligt en del av den brittiska överklassen. Redan som liten frotterade han sig med kungligheter och andra framtida ledare på klassiska utbildningssäten som Eton college och Oxford university, för att sedan ge sig in i journalistiken. Där gjorde han sig snabbt ett namn, utan att alltid ha sanningen på sin sida.

”Men han får människor att känna sig sedda”, fortsätter Adrian Wooldridge.

Att det inte finns någon motsvarighet till Boris Johnson på den svenska politiska scenen är uppenbart. Samtidigt som vissa personlighetsdrag – verkliga eller inövade – verkar fungera lockande på väljare i vår tid. Som opolerad ut och insida, flödande temperament, humor och en osökt förmåga att påvisa avstånd från den elit de själva tillhör.

Annons
Annons

Johson hamrade in budskapet ”Get brexit done”, ”Få brexit avklarad”.

Foto: Ben Stansall / TT Bild 1 av 2

Corbyns impopularitet blev Johnsons vinstlott

Foto: TT Bild 2 av 2

En handlingskraftig härförare som helt enkelt får jobbet gjort, kosta vad det kosta vill.

Eller med Boris Johnsons egna ord:

”Let's get brexit done.”

Inga om, inga men, inga kanske

Johson hamrade in budskapet ”Get brexit done”, ”Få brexit avklarad”.
Johson hamrade in budskapet ”Get brexit done”, ”Få brexit avklarad”. Foto: Ben Stansall / TT

Repliken har upprepats om och om igen sedan han i somras tog över makten i Toriespartiet efter premiärminister Theresa May. Johnson satsade på att göra brexit till den enda valfrågan – och lyckades därmed håva in röster från alla som var trötta på brexitkaoset. Till och med många Labourvälljare uppges ha köpt hans valslogan bara för att, tja, Get Brexit Done. Få brexit avklarad. Komma framåt. Se slutet på tunneln.

Premiärministerns hårda retorik kan också ha spelat in. I september sa han att han heller ”skulle ligga död i ett dike” – än att skjuta upp datumet för det brittiska utträdet ur EU.

Under segertalet i centrala London på fredagsmorgonen fortsatte han på samma linje.

– Vi klarade det, vi bröt dödläget, säger han framför jublande åskådare.
– Men denna majoritet kommer vi äntligen genomföra brexit. Nu är brexit obestridligt. Inga om, inga men, inga kanske.

Jeremy Corbyn – vinstlott för Johnson

Corbyns impopularitet blev Johnsons vinstlott
Corbyns impopularitet blev Johnsons vinstlott Foto: TT
Annons
Annons

Samtidigt ställer sig nu många frågan om allt hade varit annorlunda – och Johnson fått sig en rejälare match – om Labour hade lyckats skaka av sig Jeremy Corbyn.

Labour gjorde sitt sämsta val på många årtionden och från flera håll pekas Corbyn ut som syndabock. Till skillnad från Johnson anses han ha kört taktiken ”stoppa huvudet i sanden” gällande brexitfrågan. En icke framgångsrik strategi skulle det visa sig – speciellt när i princip alla andra såg det som huvudfrågan.

– Jeremy Corbyn var en katastrof för Labour, alla visste att han inte kunde leda arbetarklassen, säger den före detta Labourministern Alan Johnson, till The Guardian.

I stället för brexit fick Corbyn valet att handla om de konservativas åtstramningspolitik och nedmontering av det sociala skyddsnätet.

Även detta var en rentav förödande taktik, tycker Ruth Smeeth som i BBC:s radiosändning besviket konstaterade att hon förlorat sin valkrets Stoke-on-Trent North, på grund av honom.

– Det handlar inte bara om partiet, utan om hela landet. Folk lider och har det oerhört jobbigt under det konservativa styret. Och trots det förlorar vi. Det är hans val och hans politik och hans osäkra besked som ligger bakom. Han borde avgå. Han skulle ha avgått för många, många månader sedan, säger hon.

Valresultatet blev Labours värsta sedan 1935 och partiet miste femtio platser i parlamentet. På fredagseftermiddagen meddelade Corbyn att han kastar in handduken, och att en ny ordförande väljs i början av nästa år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons