Annons

Jomshof stöder Ekeroth: ”Asylsökande borde låsas in”

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof stöder riksdagsledamoten Kent Ekeroths hårt kritiserade uttalande om att asylsökande inte borde få röra sig fritt.

– De borde låsas in i förvar, säger Jomshof till TT.

Under strecket
Publicerad
Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1
Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1
Foto: Anders Wiklund/TT

I ett inlägg på sociala medier riktade riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) kritik mot den demonstration mot den nya asyllagen som hölls i veckan. Asylsökande borde inte ha rätt att demonstrera i Sverige, skriver Ekeroth i ett inlägg. Han har tidigare skrivit att asylsökande "inte ska gå fritt i samhället" utan hållas i särskilda ”transitcenter”. Uttalandet har mött massiv kritik i sociala medier, men Ekeroth får stöd från den egna partiledningen.

– Uttalandet är fullt rimligt. Medan asylsökande väntar på beslut borde de befinna sig i förvar tills de vet om de får stanna. Det handlar om rikets säkerhet, säger Richard Jomshof till TT.

Vore det inte en grov kränkning av mänskliga rättigheter?

– Det beror på vilket sorts förvar det är. Det ska vara ett värdigt boende, säger Jomshof.

Ulf Bernitz, professor i juridik vid Stockholms universitet, säger till SvD att förslaget om att hålla asylsökande instängda i transitcenter inte är förenligt med Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. 

– Varje människa som finns i Sverige omfattas av Europakonventionen. Att Kent Ekoroth vill att asylsökande juridiskt ska betraktas som speciella sorts människor är en extrem ståndpunkt.  

Även Ekeroths förslag om att begränsa asylsökandes rätt att demonstrera bryter mot Europakonventionen, menar Ulf Bernitz. Det skulle dessutom kräva en ändring av svensk grundlag, enligt vilken demonstrationsrätten omfattar alla.

Justitieminister Morgan Johansson kallar i en intervju med Svt SD:s förslag för ”extremt och antidemokratiskt”.
– Rätten att demonstrera och uttrycka sin åsikt är djupt rotad i vårt land och befäst i den svenska grundlagen. Vi ska fortsätta att stå upp för allas rätt att yttra sig och bilda opinion, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons