Annons
Gäst

Säkerhetsrådet:Jonas Sjöstedt ger legitimitet åt Putin

Hans Wallmark, om det politiska problemet med att vänsterpartiets partiledare träffar Edward Snowden i Moskva.

Under strecket
Publicerad

Passbild på Edward Snowden.

Foto: SCANPIX SWEDENBild 1 av 1

Passbild på Edward Snowden.

Foto: SCANPIX SWEDENBild 1 av 1
Passbild på Edward Snowden.
Passbild på Edward Snowden. Foto: SCANPIX SWEDEN

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt träffade nyligen Edward Snowden. I Moskva. Mötet är problematisk på flera sätt och visar på bristande omdöme. Så fort det ges tillfälle att plocka vad som kan ses som antiamerikanska poäng far Sjöstedts demokratisyn ut genom fönstret. Mötet riskerar också att legitimera Rysslands agerande.

Vänsterpartiet försvarar mötet med att Snowden ”avslöjade sånt som inte hör hemma i en demokrati”. Tyvärr undergräver Sjöstedts besök trovärdigheten i detta försvar. Snowden befinner sig i Ryssland och har gjort så sedan 2013. Ingen bör lura sig själv att tror att han finns där med president Putins goda minne för att Kreml bryr sig särskilt om så kallade visselblåsare eller påstådda sanningssägare. I USA finns det ju tvärtom många som på goda grunder ser honom som spion.

Annons
Annons

I Ryssland fängslas i snitt fyra journalister per år. Sedan 1992 har 38 journalister mördats, den mest kände av dessa var Anna Politkovskaja som öppet kritiserade Putins regim. En februarikväll 2015 sköts oppositionspolitikern Boris Nemtsov ihjäl alldeles intill Röda torget.

Om nu Jonas Sjöstedt besökte Moskva, varför lägga upp en bild med Snowden istället för ett möte med ryska demokratiaktivister?

Sedan Georgien 2008 och framförallt den illegala annekteringen av Krim 2014 och kriget i östra Ukraina har Ryssland rivit sönder den väv som Europas säkerhet vilat på sedan andra världskriget. Osäkerheten i vår värld och i vårt närområde har ökat och Rysslands kärnvapenretorik har kraftigt eskalerat.

Trots att det är Ryssland som militärt har angripit sina grannländer och att Nato som svar på den ryska aggressionen i avskräckande syfte stärker alliansens försvar, gör Vänsterpartiet och Sjöstedt ingen skillnad på Ryssland och Nato. Vänsterpartiet menar att båda bidrar till en ökad osäkerhet och rustningsspiral i Europa, säger blankt nej till ett svenskt medlemskap i Nato och vill att Sverige river upp värdlandsavtalet med Nato.

Så sent som 2010 slog Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet fast i ett gemensamt valmanifest att: ”En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser”.

Den efterkloka kan fråga sig hur bra detta fallit ut för Europa givet Rysslands aggressiva agerande i vårt närområde de senaste åren?

Snowden har sedan 2013 bott i Ryssland och är en underrättelsetillgång för Ryssland. Oavsett om Vänsterpartiet inte förstår detta eller väljer att inte förstå, är det mycket problematiskt att en svensk partiledare legitimerar Ryssland på detta viset. Allra helst när resan genomförts på riksdagens bekostnad med det stöd som betalas ut till ledamöter för utrikes resor.

HANS WALLMARK  är utrikespolitisk talesperson (M).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons