Annons

Sjöstedt: Överklassen äter oss ur huset

Jonas Sjöstedt (V).
Jonas Sjöstedt (V). Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt tog upp klyftor, hedersproblematik och ojämlikhet i sitt tal i ett regnigt Almedalen på tisdagskvällen. Här är talet i korthet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 3
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 3
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 3 av 3
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

”Gigantiska lådor med kvarglömda saker i Djursholm”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Jonas Sjöstedt talar om sommarlovet och barnen. Om att många barn nu kommer att blanda geggamoja, bygga sneda kojor i skogen, åka på läger ”och bli kär i en Sofia från Eskilstuna” eller ägna en hel förmiddag åt spelet Fortnite och ”levla upp”.

– Men sommaren är inte lika fantastisk för alla barn. Kapitalismen – att ett litet fåtal äger det allra mesta – skapar stora ekonomiska skillnader, säger Jonas Sjöstedt.

Han talar om hur klasstillhörigheten fortfarande går i arv i dagens Sverige.

– Barn i Sverige har fortfarande väldigt olika livsvillkor. Och de senaste åren har skillnaderna till och med börjat öka. De ökar så snabbt, att om det fortsätter så här så kan det bli värre än i USA redan på 2030-talet.

Han tar sedan upp att det på skolor i rika områden finns ”gigantiska” lådor med kvarglömda kläder och prylar som föräldrar aldrig hämtar, eftersom de har så gott om pengar.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 2

– Tänk det överflödet: att inte ens bry sig om att leta efter en borttappad jacka. Och så andras knapphet, mitt i det överflödet.

Han menar även att man från högerhåll ofta ger skulden på föräldrarna om barnen misslyckas. Att de lägger pengar på läsk och cigaretter.

– Det där är bara klassförakt.

”Överklassen äter oss ur huset”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiets ledare kommer in på hur regeringen förhandlar med Centerpartiet och Liberalerna ”om hur de ska sänka skatten för de rikaste medan kommunerna skär i skolan och förskolan”.

– Den förra mandatperioden hade Vänsterpartiet inflytande över den ekonomiska politiken. Det märktes. Det var fyra reformår. Nu väntar fyra magra år, säger Sjöstedt och lägger till:

– Överklassen äter oss ur huset, med sina rut-avdrag och sin sänkta värnskatt.

Sjöstedt talar om vad hans parti vill göra. Dels att Stefan Löfven återinför V-reformer som försvann i och med M-KD-budgeten. Dels nya förslag om miljarder till kollektivtrafiken.

Han räknar upp alla förslag som Vänsterpartiet förhandlade fram förra mandatperioden.

– Det störde Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna att vi byggde ut välfärden. Så fort de fick chansen rök bussresorna, simundervisningen och sommarlovsstödet. I stället sänktes skatten för de rikaste.

”Vänstern stod mitt i kampen mot hedersförtryck”

Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons

Jonas Sjöstedt lägger stort fokus på hedersproblematiken. Han talar om sin mormor Greta som han stod nära, och om den hedersförtryck som drabbade henne när hon fick gifta sig i svart klänning för att hon var gravid, på grund av släktens rykte.

– Vårt samhälle har redan lyckats pressa tillbaka de här normerna en gång. Vi har redan gått en match mot det här, och vänstern stod mitt i den, säger han.

Han fortsätter med att säga att inga tjejer i Sverige tillhör sin släkt eller sin familj.

– Det finns inget försvar för det. Man ska kunna bestämma över sitt eget liv. Hedersförtrycket visar att vi är långtifrån klara.

Sjöstedt menar att socialismens grundtanken handlar om frigörelse från ”alla bojor” och att hederskulturen hänger ihop med klassamhället. Det behövs en jämlikhetspolitik, att föräldrarna får jobb, nya nätverk och en tro på framtiden samt att barnen får möta ”moderna normer” i skolan, säger V-ledaren.

– De högerpartier som pratar om hedersförtrycket men som ökar klassklyftorna ökar också segregeringen i vårt land och minskar mångas möjligheter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons