Dr Jordan B Peterson.
Dr Jordan B Peterson. Foto: Jonathan Castellino

”Det finns inget farligare än en svag man”

Om du inte är en av dem som håller stenkoll på kulturkrigets fronter har du kanske aldrig hört talas om Jordan B Peterson. Den kanadensiske psykologiprofessorn har på kort tid blivit en intellektuell superstjärna tack vare sin förgörande kritik av identitetspolitik och postmodernism. Det är så de flesta hittar honom, men det är inte därför de fortsätter lyssna.

Uppdaterad
Publicerad

Det började med C-16. En kanadensisk lag som förbjuder diskriminering på grund av könsidentitet. Lagen är dock formulerad på ett sådant sätt att det även blir diskriminerande om man inte använder det pronomen som någon föredrar om sig själv. Peterson vägrade och insisterade att lagen fick alldeles för långtgående konsekvenser och kunde leda till att yttrandefriheten begränsades på ett totalitärt vis. ”Jag kommer inte ge upp språkligt territorium till postmoderna neomarxister”, har han sagt.

Efter detta blev han ökänd som transfob i Kanada, och har varit nära att bli av med jobbet som professor på universitetet i Toronto eftersom han inte vill använda studenters föredragna pronomen. Men hans Youtube-videor har blivit virala – med fler än 150 miljoner tittare. Hans varning om de destruktiva konsekvenserna lagen skulle kunna få för det fria ordet kritiserades av många, och nyligen blev Lindsay Shepherd, en lärarassistent på Wilfrid Laurier University, varnad för att hon under en föreläsning spelat upp ett klipp från en debatt i TVOntario där Peterson deltog. Att kritisera C-16, som Peterson gör i debatten, jämfördes av de överordnade som konfronterade henne med det Hitler gjorde. Att spela upp ett klipp med Peterson, för att studenterna skulle få höra flera sidor av saken, var detsamma som att inte ta avstånd från Hitler, menade en av professorerna i sin kritik av Shepherd.

Petersons argument är att kön inte bara är socialt konstruerat, utan även grundat i biologi. Att män och kvinnor i snitt är olika, även om överlappningen är stor. Inte särskilt kontroversiellt, om du frågar de som forskar om frågan. Det Peterson ser i C-16 är ett sluttande plan med slutpunkt i den sortens totalitära regimer han studerat så länge. Aleksandr Solzjenitsyn, George Orwell och Aldous Huxley är författare han ofta återvänder till. Alla som på olika sätt varnade för system där människor inte kan tala fritt och där sanningen därför förvrids.

Annons

Av alla värden placerar Jordan B Peterson yttrandefrihet allra högst. Bara med det fria ordet kan människor säga sanningen, menar han. Och om de inte tillåts säga sanningen då blir världen en mycket mörk plats.

Pojkar hoppar av allt. De hoppar av universitetet, drar sig ur äktenskapet och drar sig undan sina egna liv.

Men det är inte i kulturkrigets strider som Petersons storhet finns, även om han gör en berömvärd insats mot politisk korrekthet och postmodernism. Just nu håller han utsålda föreläsningar om Bibeln i Toronto. De går även att lyssna på via hans podcast, som just passerat fem miljoner nedladdningar. Kristendomen har alltid lockat till sig fler kvinnor än män, vilket blivit ännu tydligare med tiden. I dag är kyrkobesökare i Sverige ofta äldre, och ofta kvinnor. Men de som vallfärdar till Peterson är män. Företrädesvis unga män mellan 18 och 30 år. Gud var stendöd för den här gruppen unga, västerländska män. Men Peterson har lyckats blåsa nytt liv åtminstone i de kristna myterna, om än kanske inte i Gud. Men vad är det som får unga män att lyssna till Peterson?

Annons

Jag ringer upp honom på videolänk. Att prata direkt med honom gör att jag förstår bättre varför många lockas. Han föreläser inte i traditionell mening, han lever i orden han uttalar. Man får känslan av att varje ords tyngd är något nästan fysiskt för honom. Tankarna han har är inte en del av någon intellektuell övning, det är blodigt allvar.

Det finns inte något farligare än en svag man.

– Jag pratar med alla dessa unga killar som kommer till mina bibelföreläsningar. Budskapet är alltid detsamma. Sträck på dig. Ge dig ut i världen. Ta ansvar. Ta dig samman. Få din aggression under kontroll. Stärk dig själv. Sluta gnälla. Det finns inte något farligare än en svag man. Och problemet är att vi uppmuntrar män att vara svaga i dag eftersom vi har den patologiska uppfattningen att styrka och tyranni är en och samma sak.

– Männen lyssnar, för det är ingen som har sagt detta till dem och det krossar mitt hjärta. Pojkar hoppar av allt. De hoppar av universitetet, drar sig ur äktenskapet och drar sig undan sina egna liv.

Annons

I en Facebookgrupp för Jordan B Petersons svenska entusiaster frågar jag vad han betyder för gruppens medlemmar. Svaren är belysande. ”Han har gett mig en starkare tro och en städad studentlägenhet man kan vara stolt över”, skriver en. ”En stor sak är att han har förklarat värdet och betydelsen av Bibeln, vilket är imponerande med tanke på att jag är ateist. Under tiden jag har lyssnat på Jordan B Peterson har jag gått ner 8 kg, städat mitt hem (bättre), skött mina relationer och mitt jobb bättre”, skriver en annan. En man såg Jordan B Peterson med sin lika hänförda fru och menar att det fick dem båda att försöka bli bättre människor: ”Vi säger ’Jordan fucking Peterson’ när vi uppmanar varandra att ta tag i något tråkigt.” En annan skriver: ”Dessutom har han fått mig att prata till Gud igen, även om det ’bara’ är gud i mitt psyke.”

– Jag håller offentliga föreläsningar där jag talar om ansvar och sanning. Efteråt kommer många fram, mestadels unga män, och vill prata. De säger saker som: jag var nihilistisk, jag var desperat, jag var självmordsbenägen, jag var destruktiv och bitter, men när jag hörde vad du hade att säga om myter tog jag mig ur det mörka hålet jag befann mig i.

Annons

– Person efter person säger samma sak. Och jag har fått tusentals sådana brev. Tack och lov att jag har kunnat hjälpa dem på det viset.

Den 55-årige Jordan B Peterson har på sätt och vis blivit en fadersgestalt för många unga män. Hans budskap är inte att de duger som de är, utan att de har ett högre syfte. Att de ska plocka upp sin börda och bära den som en man. Till skillnad från den feministiska föreställning som dominerar offentligheten, om en destruktiv manlighet som måste fördrivas, menar Peterson att män måste möta sina mörka sidor och lära sig kontrollera dem. De kan inte förnekas, men de kan tyglas.

Peterson tar fasta på att livet är ett lidande. Identitetspolitikens ideologier har gemensamt att de påstår att lidandet beror på att någon förtrycker dig. Ondskan är någon annan. Deras politiska krav på världen – på trygga rum och frånvaron av så kallade mikroaggressioner – handlar om att reducera lidandet till noll. Så länge lidandet är kvar, betyder det att förtrycket är intakt och att de onda är kvar vid makten. Men Peterson menar i stället att lidandet är en del av livet som vi alla måste hantera. Börja med dig själv och arbeta med dina egna tillkortakommanden, innan du försöker förändra världen.

Annons

– I den kristna tron är varje individ ansvarig för sitt eget mörker. Fördelen med det är att mörkret ses som något som finns på insidan, i stället för på utsidan. Så fort du rör dig bort från den tron blir du den gode, ihop med alla som tycker som du, medan ondskan förläggs någon annanstans.

Men åter till Bibeln. Jordan B Peterson anser att man behöver vara rotad i en levande mytologi för att må bra psykiskt och andligt. Myter som funnits så länge som de i Bibeln har en darwinistisk sanning i sig. De har visat i tusentals år att de skänker mening till människor. Medan kungariken och imperier fallit har Bibelns myter bestått och fortsatt svara på existentiella och etiska frågor. I en avförtrollad värld, där vetenskapen lyst upp allt fler områden, och där moralrelativism utmanar alla traditionella former av tro, försöker Peterson ge Bibeln ett nytt fundament. Peterson ser inte heller att det är någon motsättning mellan de stora myter som ger svar på livets stora frågor och den rationella vetenskapen. Hans föreläsningar är en sammanslagning av mytologi, religion och vetenskap. Men varför har han valt att föreläsa om just Bibeln den senaste tiden?

Annons

– När allt är ostadigt, så letar du efter grunden. Bibeln är en fortlöpande historia om människans natur och hur man ska leva ett värdigt liv ställd inför livets tragedi. Det är resultatet av vad vår fantasi kollektivt har brottats med i tiotusentals år. För mig är grunden – det kristendomen har fått rätt – individens gudomlighet.

Tanken att du lite nonchalant kan skriva om dessa gamla texter är så intellektuellt narcissistiskt. Det är den sataniska frestelsen av det ohämmade och obundna intellektet.

– Idén om den gudomliga individen står i centrum för vår lagstiftning. Vi är mottagare av det här moralsystemet. Vi lever inom dess skyddande gränser. Och nu gör vi allt vi kan för att förstöra det så snabbt som möjligt.

Svenska kyrkan, vår gamla statskyrka, överväger att byta ut könspronomen i sin gudstjänsthandbok. På vissa ställen har man exempelvis ändrat ”herren” eller ”han” till ”gud”, som ett steg i att ha ett mer inkluderande språkbruk. Vad tänker du om det?

– Det visar att personerna som styr kyrkan inte har någon aning om vad någon av kristendomens doktriner innebär. Så enkelt är det. Tanken att du lite nonchalant kan skriva om dessa gamla texter är så intellektuellt narcissistiskt. Det är den sataniska frestelsen av det ohämmade och obundna intellektet. Det var precis vad John Milton varnade för i Det förlorade paradiset (1667). Man skriver om för att anpassa till de just nu rådande uppfattningarna.

– Allt det kommer att göra är att snabba på förstörelsen av kyrkan. Jag tror ärligt talat att det är vad detta syftar till faktiskt. Kyrkan är ju ändå bara en patriarkal konstruktion som har förtryckt kvinnor i eviga tider.