Annons

"Väggarna öppnade sig och golvet kollapsade"

Tidigt onsdag morgon inträffade ett kraftigt jordskalv i centrala Italien. SvD finns på plats i Amatrice, i regionen Lazio, där räddningspersonal har fortsatt att arbeta under natten till torsdagen för att hitta överlevande under rasmassorna.

På torsdagsmorgonen var 247 människor konstaterade döda, enligt italienska myndigheter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En ambulans bland förödelsen efter jordskalvet.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 2

Räddningspersonal med en överlevande efter jordskalvet.

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2

En ambulans bland förödelsen efter jordskalvet.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
En ambulans bland förödelsen efter jordskalvet.
En ambulans bland förödelsen efter jordskalvet. Foto: Lars Pehrson

Amatrice ligger uppe på ett berg med vidunderlig utsikt. Delar av vägen upp är raserad och ju närmare vi kommer desto mer känner vi av dammet som ligger i luften. Arbetet med att rädda människor ur rasmassorna är fortfarande i full gång. Stadskärnan är avstängd, dit släpps bara räddningspersonal in.

En volontärarbetare i orange väst är på väg hem men säger att arbetet kommer att pågå hela natten. När vi frågar en ambulanspersonal var de tar de skadade, svarar hon uppgivet:

– Vilka skadade, de är döda.

Men snart passerar en ambulans i hög hastighet med blåljusen påslagna. Hoppet om att ännu kunna hitta levande under rasmassorna finns kvar.

Klockan är halv nio och SvD:s team Joanna Drevinger och Lars Pehrson har just kommit fram till Amatrice, den lilla stad med 3 000 invånare som drabbats hårdast av det jordskval som inträffade klockan 03.36 onsdag morgon.

Annons
Annons

Räddningspersonal med en överlevande efter jordskalvet.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Staden ligger i ett höglänt område ungefär mitt i den över 1 000 kilometer långa bergskedjan Apenninerna som löper genom Italien. Flygbilder över staden visar nu, istället för röda tegeltak, gråa rasmassor.

I helgen skulle invånarna i Amatrice och hundratals turister hålla festival för att fira den för staden världsberömda rätten spaghetti all'Amatriciana.

– Vandrarhemmet Roma var fullt med turister som hade kommit för festivalens skull. Allt slängdes runt, väggarna öppnade sig och golvet kollapsade. Vi räddade grannfrun från våningen ovanför, sade ett vittne, en ung kvinna, till tidningen Il Messaggero.

Även orterna Accumoli, Posta och Arquata del Tronto drabbades hårt av jordbävningen. 69-årige Guido Bordo i bergsbyn Illica, var en av många som under onsdagen väntade på att hjälpen skulle nå fram.

– Min syster och hennes man ligger under massorna. Vi väntar på grävare, men de kan inte ta sig upp hit, sade han till nyhetsbyrån AFP.

– Vi hör inga ljud från dem, bara från deras katter. Så snart jag hörde vad som hänt rusade jag hit.

Räddningspersonal med en överlevande efter jordskalvet.
Räddningspersonal med en överlevande efter jordskalvet. Foto: Lars Pehrson

Tidigt på torsdagsmorgonen uppgavs att minst 247 personer dött, många av dem barn. Omkring 230 personer hade anlänt till akutmottagningar på sjukhus i trakten, och av dem skulle 7 personer vara mycket allvarligt skadade.

Annons
Annons

– Nu är det tid att gråta, men också att agera. Vi kommer inte att lämna någon familj ensam efter jordbävningen, lovade Renzi i ett tv-sänt tal under dagen.

Enligt svenska utrikesdepartementet (UD) har en svensk medborgare skadats lätt i skalvet. UD har kännedom om ett fåtal svenskar som befinner sig i området.

Sverige är berett att bistå Italien med hjälp i spåren av jordbävningen om landet så behöver, sade statsminister Stefan Löfven i samband med regeringens budgetmöte på Harpsund. Han kallade dagen för ”en sorgens stund.”

Skalvet hade en magnitud på 6,2 på richterskalan och ska, enligt tidningen La Stampa, ha känts ända från Rimini på östkusten ner till Neapel på västkusten.

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, säger att efterskalven kan komma att fortsätta i veckor och månader, men de blir färre och mindre med tiden.

– Men även om sannolikheten är liten för att ett allvarligt efterskalv inträffar om några dagar, så är den inte noll.

Många av husen i Amatrice var byggda i betong och så gamla som 200 år. Robert Kliger, professor i konstruktionsteknik på Chalmers i Göteborg, säger till SvD att sådana hus inte klara jordbävningar bra.

– Tittar man i Italien, Grekland, Turkiet och bort mot Mellanöstern är det mesta byggt i betong och tegel. Det står emot tryck och påfrestningar vertikalt, men när det gäller horisontell accelerationskraft som vid jordbävningar, är det värdelöst, säger Robert Kliger.

Italien har även tidigare drabbats av förödande jordbävningar, till exempel 2009. Då omkom 300 människor i l’Aquila i centrala Italien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons