Annons

Blockpolitikens död. Mandatperioden som förändrade SverigeJournalister får skulden för eroderad tillit

Hanne Kjöller (född 1965) är författare och journalist. Hon har nominerats till Stora fackbokspriset för sina böcker ”En halv sanning är också en lögn” samt ”En svensk tiger”.
Hanne Kjöller (född 1965) är författare och journalist. Hon har nominerats till Stora fackbokspriset för sina böcker ”En halv sanning är också en lögn” samt ”En svensk tiger”. Foto: Anna-Lena Ahlström

Efter partiernas gängslagsmål inför EU-valet, är det lätt att hålla med Hanne Kjöller om att vi måste börja ta begreppet politik på allvar. Nu gör hon en analys av mandatperioden 2014–2018 – men ”Blockpolitikens död” blir aldrig mer än en bok för spinndoktorer och politiknördar.

Under strecket
Publicerad

Blockpolitikens död. Mandatperioden som förändrade Sverige

Författare
Hanne Kjöller
Genre
Sakprosa
Förlag
Timbro

ISBN 978-91-7703-182-6

Journalisten Hanne Kjöller gör det sällan lätt för sig. Genom åren har hon valt att ta sig an en rad brännbara ämnen, som modersmyten, polisens internkultur, offerjournalistiken. Hon har fastnat i några svåra debatter, men också gjort skillnad.

Nu har hon närstuderat en för Sverige högst egendomlig tid; mandatperioden 2014–2018. Flyktingkris, gränskontroller, gymnasielag, talmansrundor, nya självbilder. Omslaget pryds av ett gravkors. Det är blockpolitiken som ligger där, död.

Kjöller försöker att nagla fast tiden och fånga de gradvisa förskjutningarna mot en ny politisk landskapskontur. Som journalist har hon följt det politiska spelet i decennier och kan urskilja budskap också i hårt vispad retorisk fluff.

Kjöller får rejält med små, syrliga godbitar, inte minst när det gäller spelet mellan journalisterna och politikerna.

Det är många som uttalar sig i boken och alla gör det anonymt. Det ger en frihet, inte bara för dem, utan också för läsaren som måste lämna sin egen förförståelse. Replikerna står där, liksom nakna. Kjöller får rejält med små, syrliga godbitar, inte minst när det gäller spelet mellan journalisterna och politikerna. Den som söker djupare avslöjanden kommer dock att bli besviken.

Annons
Annons

Tillsammans ger rösterna en bild av hur kort, selektivt och förhandlingsbart politikens eget minne är. Däri ligger också den utmaning som Kjöller inte riktigt kunnat hantera. Hon lade sista handen vid boken i januari i år, men redan efter några veckor blev minnet av den exceptionella mandatperioden 2014–2018 överlagrat av nya avslöjanden, skandaler, allianser. Den analys som hade kunnat förbinda ”Blockpolitikens död” med framtiden blev aldrig skriven. Det blev i stället en slukarbok för spinndoktorer och politikens nördar som behöver veta allt om vilka rörelser i fundamentet som kan vara på väg att skapa framtida block.

Hanne Kjöller drömmer om en politisk debatt som tar begreppet politik på allvar.

Författaren har en önskelista. Där finns bland annat en ny grundlagsutredning som arbetar utifrån de nya villkoren i politiken och en längtan efter mer rimliga svenska självbilder. Kritiken mot journalistkåren är hård. Medierna rapporterar efter förutsägbara mallar och rollfördelningar, menar Kjöller, och hävdar att de i hög grad är medskyldiga till att erodera den tillit som faktiskt är förutsättningen för ett välfärdssamhälle.

Hanne Kjöller drömmer om en politisk debatt som tar begreppet politik på allvar. Med tanke på de gängslagsmål som föregick EU-valet är det bara nicka bifall.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons