Annons

Joy M'Batha: ”Jag är inte naiv, jag är smart”

Joy M’Batha
Joy M’Batha Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Joy M’Batha är ”inte god men Gud”. Det sjunger den hajpade rapparen på sin nya ep. Hon har redan kallats för svensk hiphops mest lysande stjärna och tycker själv hon förtjänar epitetet.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Blygsam är inte det första ord som dyker upp i huvudet när jag intervjuar 21-åriga Joy M’Batha. Hon hyllar ständigt sig själv men ofta med ett stort leende. När jag äntligen hittar henne, efter att ha fått fel adress, i en lägenhet nära Högalidskyrkan i Stockholm visar hon mig runt.

Vardagsrummet domineras av klädställningar med massor av färgrika scenkläder, ”jag investerar det mesta jag tjänar på kläder”.

– Jag vill att folk ska uppleva min show och undra ”vafan hände?”. Jag håller inte bara på med musik utan med konst och älskar att rita, bygga en historia, att måla. Om jag äger scenen i 40 minuter och får göra vad jag vill så är det klart att jag kommer att göra det. Jag tänker på ljuset och basen, allt, det ska skaka i marken, låtarna ska kännas som en jordbävning.

Joy konstaterar att hon ”inte vill vara en vanlig människa.”

– Jag vill vara en klippdocka. Jag har tatueringar över hela min kropp och byter frisyr mer eller mindre varje dag.

Hon svarar blixtsnabbt på alla frågor. Även när det handlar om jobbiga saker som mobbning och döden. Hon tycker inte det är några problem med att alltid säga vad hon tycker.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

– Jag har tagit alldeles för mycket skit redan. Jag säger vad jag tycker till folk jag jobbar med för att vi ska göra det bättre.

Hennes musikkarriär började som 18-åring med en tatuering. Hon gick in på Salong Betong i Malmö och av en tillfällighet låg flera hiphop-studior i samma källare. Hon träffade Malmörapparna Jaqe och Lazee och det dröjde inte länge förrän hon rappade.

– Jag hade aldrig skrivit någon egen text innan dess, bara rappat andras låtar för mig själv. Jag skriver bäst när jag är ledsen, vilket är jättejobbigt, för jag vill inte vara ledsen.

Redan 2015 uppträdde hon på Bråvallafestivalen och i Gagnef. Hon flyttade till Stockholm och medverkade på rapparen Linda Piras remix av låten ”Knäpper mina fingrar” och sedan på hennes uppmärksammade scenshow på Dramaten 2014 med flera kvinnliga hiphoppare.

Karriären sprintade vidare med ett inhopp med låten ”Där dit vinden kommer” med den uppmärksammade textraden ”spelar korten rätt fast jag fick den sämsta handen” på Lorentz debutskiva ”Kärlekslåtar”. Vidare till webb-tv-serien ”Nästa Nivå” där personer från Sveriges hiphop- och musikelit, som Timbuktu och Maskinen, coachade nya talanger.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Fick du snabbt skivkontrakt?

– Warner, Sony och alla hörde av sig. Jag träffade dem och tänkte ”Nej!” För jag ville inte sälja min själ till djävulen. Nu har vi vårt eget skivbolag Pizzaslice Records som ligger under Universal, som distribuerar musiken. Vi har kontroll på allt. Jag är inte naiv. Jag gör musik för att det är kul och det är därför jag är här.

Annons
Annons

Tillsammans med den blivande parhästen och rapparen Frej Larsson och Herbert Munkhammar i Maskinen drog hon till Köpenhamn och spelade in den självbiografiska debutsingeln ”Kattliv”, där hon rappar:

Ett – Levde livet som jag bara hade ett. Gjorde allt för att bli sedd, där förlora’ jag mig själv.”

Joy M’Bathas uppväxt var från och med mellanstadiet allt annat än harmoniskt. Hennes biologiska pappa försvann när hon var tre år, två av systrarna hamnade i fosterfamilj, mamman separerade från hennes styvpappa och dog 2013 i sviterna av ett långvarigt alkoholmissbruk. Joy har bott ensam sedan hon var 15 år.

– Allt jag gör handlar om att försäkra mina fyra systrar om en trygghet. Även om jag klarar mig på att äta nudlar och vara fattig så är det inget jag vill bli igen, för jag vill finnas där för dom.

I låten ”Ingen hejd” finns raderna ”Jag är grov och jag är ond men det är en sak ni glömmer. Det är okej! Give me a break! Mamma dog I mina händer”.

– Mamma låg i koma en vecka och sen stängde de av. Det var ingen filmdöd som i min låt.

Joy tackade nej till terapi. Hon försökte men det fungerade inte.

– När det kommer in en klimakteriekärring med blå mascara som lyssnar på schlager så vänder jag och tackar för mig, haha. Jag gör musik istället.

Hennes pappa bor i Malmö och egentligen vet hon inte om han stack eller föräldrarna gjorde slut. De har träffats igen.

– Men det kändes konstigt att lära känna varandra som vuxna personer och att han faktiskt är min pappa. När mamma gick bort skrev han ”jag beklagar sorgen” och så hörde han aldrig av sig. Vi brukar skämta om hur känd jag ska bli för att han ska höra av sig igen.

Annons
Annons

Hon rappade på P3 Guldgalans efterfest 2014 och fick många att ösa beröm över henne. Ett år senare fick hon sitt genombrott på samma gala. Publiken jublade.

– Jag var jättenervös, mest för att jag är så jävla höjdrädd och jag hade sagt att jag ville stå på ett guldkors och behövde ta mig uppför en stege.

Varför återkommer du så ofta till korssymboliken?

– För att jag tycker det är kul att fucka med religion. Kristendomen är störst här så folk blir mer provocerade då. Jag claimar ju att jag är Gud men det betyder inte att någon annan är sämre eller att jag står över någon. Jag tycker alla ska känna sig som Gud i sina egna liv. Den religionen tror jag mer på än att följa en bok slaviskt som någon bäng människa skrivit.

Joy M’Batha inledde ”Kattliv” på P3 Guld med att recitera: ”Om det finns en Jesus så är jag den, jag har levt, jag har dött, jag har återuppstått. Om djävulen finns så vill jag tro att han är god, i alla fall mot mig, för vi är samma, förlåt mamma”.

Varför säger du förlåt?

– Jag hade inte velat höra mitt barn säga att hon är som djävulen. Jag är inte rädd för djävulen för jag har träffat honom och har varit i helvetet. Jag kan knappt relatera till min historia för det känns som ett annat liv fast det bara är typ tre år sen jag kom ur det.

Efter galan släppte Joy singeln ”Ingen hejd” och debut-ep:n ”Glädjeflickan” med uppmärksammade låten ”Jag har änte gjort nått”: På nya ep:n ”Inte God men Gud” finns låten ”Problem?”, som inleds med orden:

”Fuck alla fake friends/fuck SD /och alla deras anhängare/fuck negativitet o allt tråkigt som kommer med det/fuck nejsägare/fuck poliser, lagar, normer och regler – som samhället ger/jag vill leva i en värld där man är fri, göra konst, visa min kreativitet”.

Annons
Annons

Ska man ta bort normer, lagar och regler?

– Normer definitivt. Sen är det klart att det måste finnas lite lagar här och var men jag tycker att det finns alldeles för många och pallar inte att följa regler slaviskt.

Låten ”Problem?” har även raderna: ”I have a dream/jag är nästa/Luther King”. Det är lite kaxigt?

– Ja, jag är ganska kaxig. Vi får se. Det är väl klart att jag kommer att bli nästa Luther King. Vill man så kan man. Jag blir chockad hela tiden över hur fet jag är. Jag är 21 år, sköter min business och har aktiebolag. Jag vet vad jag håller på med och är smart som fan.

På ”Tid är pengar” finns ett annat återkommande tema: sprit och droger. ”Min tid e betydelsefull de betyder mkt för mig o va full. Fnns ingen vardag, bara helg var dag. Jag håller alltid ett glas eller fem” och ”ta vara på de du har ingenting kan köpa dig glad, förutom knark, weed o sprit såklart för man är rik när man mår bra/de va väl de Bob Marley sa?”

Även i nya låten ”Hjälp!” rappar Joy M’Batha om att hon ”behöver dryck o droger för o kunna något”.

Den klassiska rockmyten med sprit och droger?

– Fast det är det inte. Jag har hundra procent missbruk i mina gener. Min mamma var missbrukare och min pappa tog både droger och alkohol. Jag måste kunna prata öppet om det och känner mig inte förlorad i nånting. Om jag inte är ärlig med det jag håller på med så har jag problem. Sen blir folk förnärmade av att jag säger vissa saker men det är min verklighet och jag kan hantera den.

Men är du inte rädd för sprit och droger med tanke på att du sett vad följderna kan bli?

Annons
Annons

– Lite. Men samtidigt är det mycket jag är rädd för. Jag har en regel och det är att inte dricka för att bli glad. Eller självmedicinera för att jag är ledsen. Då lägger jag mig hellre i sängen och gråter eller skriver en låt.

Var fick du titeln ep-titeln ”Inte God men Gud” ifrån?

– Mina demoner, tror jag.

Du rappar om Lucifer som ljusbärare*

– Istället för att vara rädd för mina demoner omfamnar jag och blir vän med dem. Istället för terapi pratar jag med mina fans.

När hon gick ut gymnasiet var det inte med fullständiga betyg. Nu pratar hon om att ta upp studierna. Frågan är bara när.

– Jag hade jättebra betyg i början av gymnasiet. Men det var inte lätt att hänga med när mamma inte kunde kontrollera sitt drickande eller var sjuk. Jag vill plugga men det finns inte en chans att göra det nu.

Under större delen av skoltiden blev Joy M’Batha dessutom mobbad och tvingades därför att byta skola.

– Orsakerna var att jag hade bäst betyg, lunchade med lärarna och ville lära mig saker. Jag kallades plugghästen och hade inget intresse av att festa utan satt hemma och drack te och löste sudoku. Det var mamma som sa att jag måste ut och träffa vänner.

Vi börjar bli klara och det är dags för Joy M’Batha att förbereda sig för kvällens flygning till Senegal där hon ska sammanstråla med rapparen Frej Larsson. De skrev och spelade in Sveriges officiella EM-låt ”Mitt team”.

Ska du och Frej spela in musik i Senegal?

– Ja, tillsammans med Youssou N’Dour, min mammas största idol, säger Joy med ett leende.

Hon reser sig upp, tar fram några mappar med teckningar hon gjort, ännu en konstart hon hoppas kunna fortsätta med liksom drömmen att bli skådespelare. Här finns många explicita teckningar om sexualitet.

Annons
Annons

– Här är en teckning på en ”kukenfoting”, säger hon och skrattar.

Hemma finns ingen censur men på Instagram har hon blivit censurerad.

– Jag fick kommentarer av en användare som skrev ”jag hatar alla negrer”, ”barn måste våldtas för uppfostran”, ”negerslyna”. Jag printscreenade detta och la ut på Instagram och fick tusentals kommentarer. Men när jag sedan gick in på Instagram stod det att jag brutit mot deras communityregler. De tagit bort min bild men hans konto var kvar i två dagar till innan det togs bort.

Bildtext:

Joy älskar att leka med orden i sina rapptexter: ”Jag hittar på ord hela tiden, har fel meningsbyggnad men det tycker jag är konst. Det finns inget rätt sätt.”

Se Joy framföra sina låtar

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons