Annons

Jubel i Lund över beskedet: ”Enorm nyhet”

Kyrkoherde Johan Lindén i Lund skulle precis avsluta söndagens mässa när han nåddes av beskedet att Anders Arborelius blivit utsedd till kardinal.

– Jubel utbröt i församlingen. Vi kyler champagne till måndagens Tacksägelsemässa, säger Johan Lindén till SvD.

Under strecket
Publicerad

Anders Arborelius har blivit utsedd till kardinal.

Foto: Johan Nilsson/TT

Anders Arborelius har blivit utsedd till kardinal.

Foto: Johan Nilsson/TT
Anders Arborelius har blivit utsedd till kardinal.
Anders Arborelius har blivit utsedd till kardinal. Foto: Johan Nilsson/TT

Nyheten från Vatikanen om att påven Franciskus utnämnt biskop Anders Arborelius till kardinal, katolska kyrkans näst högsta ämbete, kablades ut under söndagen.

– Biskopen var här under lördagen då vi hade konfirmation. Även om han är stationerad i Stockholm då det bara finns ett katolskt stift i Sverige, var det här i Lund han växte upp och även konverterade. Han kommer ofta hit. Det här är en enorm nyhet för oss, säger kyrkoherde Johan Lindén.

Aldrig tidigare har en av påvens kardinaler hämtats från Norden.

– Det är historiskt, men går också helt i linje med den policy Franciskus deklarerade när han tillträdde (2013). Han betonade vikten av att tillsätta kardinaler i kyrkans periferi, bredvid traditionella katolska länder, berättar Johan Lindén.

Kardinalatet är till skillnad från biskopsämbetet inte förknippat med någon vigningsakt, utan beskrivs inom katolska kyrkan som en värdighet.

– Påven utnämner kardinalerna personligen. En kardinal ska vara påvens vän, förtrogne och rådgivare, berättar Johan Lindén.

Kardinalerna bildar kardinalskollegiet och sammanträder efter påvens död i den valkorporation, konklaven, som har till uppgift att utse en ny påve.

Sedan Paulus VI tid som påve (1963–78) äger endast de som ännu inte fyllt 80 år rösträtt. Antalet kardinaler får inte överstiga 120.

– Det är ett stort erkännande som kommer ta tid att smälta. Även om vi är en minoritet i Sverige växer vår kyrka och är extremt levande och dynamisk. Bara här i Lund betjänar vi cirka 5 000 människor med 90 nationaliteter. Och nu har vår biskop kommit närmare möjligheten att i framtiden eventuellt bli vald till påve, säger Johan Lindén.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons