Annons

Finskt jubileumsmynt väcker känslor – nu stoppas det

Det omtalade myntet präglat med vita soldaters arkebusering av röda fångar stoppas efter högljudda protester. Myntet var tänkt att ingå i jubileumssatsningen Finland 100.

Under strecket
Publicerad

Det indragna motivet från 1918 års inbördeskrig.

Foto: Finska myntverket Bild 1 av 1

Det indragna motivet från 1918 års inbördeskrig.

Foto: Finska myntverket Bild 1 av 1
Det indragna motivet från 1918 års inbördeskrig.
Det indragna motivet från 1918 års inbördeskrig. Foto: Finska myntverket

Det är till minne av självständighetens årtionden som myntverket i Finland lanserar en ny myntserie. Två mynt är tänkt att släppas i år, två nästa år och ett 2019. Första myntet var tänkt att ha en känd arkebuseringsscen från inbördeskriget präglad på framsidan. Det var denna bild som väckte starka reaktioner i Finland och som Finansministeriet nu stoppar – bara timmar efter att nyheten släpptes.

Finlands finansminster Petteri Orpo sa tidigare under tisdagen till Yle Nyheter:

- Jag märkte till min förvåning att Myntverket har präglat ett jubileumsmynt med ett i mitt tycke fullständigt osmakligt motiv. Jag förstår inte hur det passar in i Finland 100-jubileumsårets anda - alltså inte alls. I själva verket hoppas jag att myntet dras tillbaka.

Myntet som är designat av arkitekten Ilkka Suppanen dras nu tillbaka. Finansminstern Orpo var, trots de starka orden om motivet, den person som godkände hela förordningen tidigare i april i år. I ett pressmeddelande från ministeriet ursäktar han sig:

– Jag var inte tillräckligt uppmärksam på de visuella planerna i förordningen, utan litade på presentationen från jubileumskommittén. Jag ber om ursäkt för det skedda.

Finska inbördeskriget var en väpnad konflikt i det nyligen självständiga Finland mellan de ”vita” och de ”röda”. Den ”vita” sidan gick segrande ur stridigheterna. Trots att kriget bara pågick i några månader dog närmre 40 000 människor. De "röda" utgjordes av socialister och kommunister och de "vita" av den konservativt ledda finländska senaten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons