Annons

Läkare ska ha erbjudits pengar för tystnad

Karolinska sjukhuset vill inte kommentera anklagelsen om att en av de judiska läkarna erbjudits ekonomisk ersättning i utbyte mot tystnad.
Karolinska sjukhuset vill inte kommentera anklagelsen om att en av de judiska läkarna erbjudits ekonomisk ersättning i utbyte mot tystnad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En av läkarna som vittnat om antisemitism på Karolinska sjukhuset ska ha erbjudits ekonomisk ersättning i utbyte mot att han slutar kritisera arbetsplatsen. Det rapporterar Aftonbladet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SvD och andra medier har i flera artiklar skrivit om fallet på Karolinska sjukhuset där flera judiska läkare anklagat en överläkare för antisemitism.

En av de judiska läkarna säger nu till Aftonbladet att han i ett möte med en förhandlingschef inom Region Stockholm nyligen erbjudits pengar för att inte kritisera sjukhuset.

– De erbjöd sig att betala mina advokatkostnader och ett symboliskt skadestånd för att de inte agerat tillräckligt snabbt, mot att jag ska acceptera sjukhusets inställning att det inte förekommit antisemitism och vara tyst framöver. Det är graverande att erbjuda pengar för att ”glömma” att det faktiskt förekommit antisemitism, säger han till tidningen.

Läkaren är kritisk mot att Karolinska sjukhusets egen utredning kommit fram till att de judiska läkarna inte diskriminerats. Rapporten menar dock att sjukhuset borde ha agerat snabbare på de judiska läkarnas anmälan i februari förra året.

Både de judiska läkarna och Svenska kommittén mot antisemitism har underkänt utredningen.

HR-direktören Patricia Enocson väljer att inte kommentera uppgifterna om att en av läkarna ska ha erbjudits pengar i utbyte mot tystnad.

”Vi ser mycket allvarligt på situationen och tar kraftfullt avstånd från alla former av trakasserier och kränkande beteenden. Vi agerade inte tillräckligt snabbt i början av detta ärende och det är vi inte nöjda med. Vi har förståelse för att det därför finns frustration. Nu arbetar vi målmedvetet på flera plan för att lösa situationen och med stöd av svensk arbetsrätt. Den processen är inte klar och därför kan vi inte kommentera mer nu. Detta även av hänsyn till våra medarbetares integritet”, skriver hon i en mejlkommentar till Aftonbladet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons