Annons

Juholts "rödvinshämnd" på journalisterna

Nu lämnar Håkan Juholt riksdagen. I P1:s söndagsintervju berättar den förre S-ledaren om känslorna inför att S tagit bort hans tal från partiets Youtube-kanal. En vidrig härskarteknik, menar Juholt. Han avslöjar också hur det gick till när han hämnades på efterhängsna journalister.

– Pay back time, säger han.

Under strecket
Publicerad

Håkan Juholt blev en kortlivad ordförande för Socialdemokraterna. Nu lämnar han riksdagen.

Foto: Lars Pehrson/SvDBild 1 av 1

Håkan Juholt blev en kortlivad ordförande för Socialdemokraterna. Nu lämnar han riksdagen.

Foto: Lars Pehrson/SvDBild 1 av 1
Håkan Juholt blev en kortlivad ordförande för Socialdemokraterna. Nu lämnar han riksdagen.
Håkan Juholt blev en kortlivad ordförande för Socialdemokraterna. Nu lämnar han riksdagen. Foto: Lars Pehrson/SvD

Den politiska historien om Håkan Juholt, partiledaren som på rekordkort tid gick från populär agitator till ifrågasatt av sina egna och lovligt byte för medierna, når idag kanske sitt definitiva avslut, då han lämnar sin plats i riksdagen.

I P1:s söndagsintervju berättar han om uppväxten i Oskarshamn, den dåliga självkänslan och tillkortakommanden som partiledare. Men när det gäller förmågan att hålla tal har Juholt aldrig tvivlat på sig själv.

– Jag är nog den partiledare som skrivit flest tal själv, säger han.

Juholts första tal som partiledare väckte stora förhoppningar hos medlemmar och väljare. Den gången inspirerades Juholt av Monica Zetterlunds ”Var blev ni av ljuva drömmar”. När tillfället kommer på tal under intervjun låter Juholt som en visionär politiker.

Annons
Annons

Ändå var det viktigt att säga: ”Den där bondpojken kan fan inte uttrycka sig”. Det har sårat mig något enormt.

– Vi måste få tillåta oss att drömma om en rimligare värld, säger han till P1.

– Idag är drömmarna nästan inställda, vi är hänvisade till ett utspel på DN Debatt-inlägg som rör nästa månad.

Att Socialdemokraterna tagit bort detta och andra tal på partiets tidslinje på Youtube har tagit honom hårt. Han misstror partiets förklaring att det skulle röra sig om en slump.

– Det är osynliggörande på en ny nivå. Men jag skrev och jag talade. Ändå var det viktigt att säga: ”Den där bondpojken kan fan inte uttrycka sig”. Det har sårat mig något enormt, säger Juholt, som kopplar föraktet mot honom till klasshat.

Medan paret Reinfeldt jämfördes med paret Obama möttes Håkan Juholt och hans flickvän Åsa Lindgren av förakt, menar han.

– Det finns ett klegg av människor som umgås, framför allt i huvudstaden. En mix av journalister, näringsidkare, politiker och påtryckare, som sitter på väldigt höga hästar. Dit gick inte jag. Så det var legitimt att förakta mig och min hustru. Mycket snabbt kom epitetet Åsa-Nisse.

Bakom förmågan att hålla tal och leda finns samtidigt en dålig självkänsla, berättar Håkan Juholt, som tror att det kan ha att göra med att han är halt.

– Alla mina klasskamrater fick göra lumpen, men inte jag, på grund av att jag är låghalt på vänstra foten. Jag kan inte dansa. Därför var jag inte inne i de sammanhangen där mycket av det sociala skapas.

Håkan Juholt var redan ifrågasatt när uppgifterna om att han – enligt honom själv i god tro – begärt full ersättning från riksdagen för sin lägenhet trots att han delade den med sambon. Mediadrevet som följde tog sig ända in i Juholts trappuppgång.

När Juholt bestämde sig för att avgå som partiledare passade han på att hämnas på journalisterna.

– Jag ville så gärna visa dem Oskarshamn, som är en fantastisk stad. Så jag skickade inbjudan till pressträff i Oskarshamn, men jag sa också till min pressekreterare: Vi skickar inte ut det där förrän tio-elva på kvällen, så jag är helt säker på att de har hunnit dricka lite vin, för då blir det ännu jobbigare att ta sig till Oskarshamn på lördagen. Så gjorde jag. Pay back time, säger Håkan Juholt och skrattar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons