Annons

Fredrik Mellgren:Problemet i vården är att saker görs i fel ordning

Södersjukhuset.
Södersjukhuset. Foto: Tomas Oneborg

Sämre ekonomi och en flyttkarusell inom Stockholmssjukvården utlöser allt fler varsel. Tiotusentals patienter ska slussas ut från akutsjukhusen till privata specialister eller vårdcentraler. Men där saknas redan över 400 allmänläkare.

Under strecket
Publicerad

Sjukvården i Stockholm går i otakt. Politiskt är tanken att flytta ut dyr sjukhusvård till öppenvården och den nära vården på vårdcentralerna.

Problemet är att omställningen inte fungerar och att saker görs i fel ordning.

En gemensam nämnare är förstås Nya Karolinska. Det är inte bara världens dyraste sjukhusbygge – som blev dubbelt så dyrt som det från början var tänkt – utan det har också fått en närmast omöjlig roll i Stockholmssjukvården.

Här ska bara den allra mest högspecialiserade sjukhusvården utföras medan den stora mängden vanlig akutsjukvård flyttas över till de andra bassjukhusen som Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. Då ökar deras uppdrag – men samtidigt pågår även en utflyttning därifrån till öppenvårdsmottagningar och vårdcentraler. Det berör de patienter som inte måste ha tillgång till sjukhusens resurser.

Denna process drivs också på genom alla så kallade vårdval som gör att specialistvård flyttar ut från sjukhusen till privata mottagningar på stan.

I teorin ska sjukvården bli effektivare och patienterna få hjälp på rätt vårdnivå. I regionpolitikernas högtidstal kallas det här framtidens hälso- och sjukvårdsplan. Men planeringen har uppenbarligen inte fungerat.

Annons
Annons

Trots färre patienter på sjukhusens akutmottagningar har inte köerna eller väntetiderna minskat.

På Karolinska går man trots extrapengar och omställningspengar back med 1,6 miljarder. Vårdkostymen är inte anpassad till det nya och smalare uppdraget.

Tiotusentals patienter har tvingats därifrån till de andra akutsjukhusen. Även där är ekonomin bräcklig – samtidigt som exempelvis Södersjukhuset och Danderyd i åratal saknat de nya lokaler som behövs för att kunna ta emot alla nya patienter.

Trots färre patienter på sjukhusens akutmottagningar har inte köerna eller väntetiderna minskat. Enklare akutbesök ska tryckas ut på vårdcentralerna, men här råder brist på omkring 400 allmänläkare, vilket också är väl känt bland Alliansens sjukvårdspolitiker i landstingshuset på Kungsholmen.

Även Region Stockholms försämrade ekonomi spelar roll. Tidigare när de stora sjukhusen övervägt att lägga varsel har man kunnat blåsa av det med politikernas goda minne. Tack vare landstingets goda ekonomi.

Men den tiden är förbi och sedan i höstas har den politiska signalen varit glasklar: Balans i ekonomin, det blir inga extrapengar. Nu är det allvar.

Storhelgerna skapar ofta kris i Stockholmssjukvården med extrema väntetider, stängda vårdplatser, uppskjutna operationer, tillbud och en utsliten personal.

Kommande jul- och nyårshelger kan det bli värre än vanligt för både patienter och personal. Bristen på sjuksköterskor är fortsatt stor och nu har dessutom oron och ilskan spridit sig bland undersköterskor och läkare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons