Som en reaktion på ökningen av blygdläppsförminskningar startade den nederländska illustratören Hilde Atalanta Instagram-kontot The vulva gallery. Med sina vulvaporträtt vill hon visa upp mångfalden som finns. I dag har kontot 260 000 följare. Illustrationer: Hilde Atalanta
Som en reaktion på ökningen av blygdläppsförminskningar startade den nederländska illustratören Hilde Atalanta Instagram-kontot The vulva gallery. Med sina vulvaporträtt vill hon visa upp mångfalden som finns. I dag har kontot 260 000 följare. Illustrationer: Hilde Atalanta

Julia, 17, ljög för att få sina blygdläppar opererade

För tonåriga Julia var en operation det enda sättet att bli av med ”problemet”, att de inre blygdläpparna hängde utanför de yttre. Skammen delas av många. Blygdläppsförminskning är ett av de skönhetsingrepp som ökar mest. Utvecklingen oroar Lotti Helström, överläkare i gynekologi: ”Det finns inga medicinska skäl att förminska blygdläpparna.”

Publicerad

Julia sitter på en kontorsstol, naken på underkroppen. Det är obekvämt, och hon vet inte var hon ska göra av sina ben. Hon har dragit upp knäna till hakan och satt fötterna framför rumpan, hon sitter lite som en groda.

En plastikkirurg ber Julia sära på sina inre blygdläppar. Han säger att hon ska hålla upp först den ena, sedan den andra. Hennes mamma väntar utanför rummet medan han tar foton av henne.

Julia är 17 år och har bestämt sig för att plastikoperera sitt underliv. Sedan hon kom in i puberteten har hon mått dåligt över att hennes inre blygdläppar hänger ner utanför de yttre. Hon känner sig ful och äcklig, och hon skäms.

Kirurgen säger att det är en väldigt jobbig missbildning som många kvinnor går runt med. Då har han ännu inte undersökt henne.

Efter år av hemlig längtan att operera sig har Julia äntligen vågat berätta om denna önskan för sin mamma. Tillsammans besöker de en plastikklinik för att få hjälp. Redan vid första konsultationen säger kirurgen att han nog ska kunna hjälpa henne.

Han säger också att det är en väldigt jobbig missbildning som många kvinnor går runt med. Då har han ännu inte undersökt henne.

I dag är Julia 27 år. Redan som 15-åring hade hon bestämt sig för att något måste göras åt de inre blygdläpparna. Hon började söka på nätet efter alternativ, och fann snabbt att det gick att operera bort problemet.

Annons

Julia hittade en liten privatklinik som utförde ingreppet. Det var hennes mamma, Anette, som bokade en tid åt dottern. Julia beskriver sitt tonåriga jag som lite blygt och någon som det var svårt att komma nära.

– Jag var ganska hård, så när jag väl öppnade mig för mamma blev hon nog rörd och tacksam över att jag delade med mig.

Jag var livrädd för att Julia skulle bli deprimerad och sjuk, som sin syster.

Under samma period led Julias storasyster av psykisk ohälsa. Det gjorde att Anette pendlade mellan att vara återhållsam och ifrågasättande inför Julias tankar om operation. Hon ville inte avfärda sin dotter och bara säga att det skulle gå över.

– Jag var livrädd för att Julia skulle bli deprimerad och sjuk, som sin syster.

I dag önskar Anette att Julia hade hunnit bli vuxen innan hon fattade ett sådant beslut, men ville heller inte tvinga henne att vänta.

Tillsammans gick de till kliniken för en konsultation. Julia var rädd att hon inte skulle få någon hjälp om hon bara berättade om hur ful hon kände sig. Därför sa hon att det skavde när hon cyklade och att hon fick sår på blygdläpparna när hon red.

Annons

– Jag ljög på ganska mycket om vilka problem det gav mig.

Kvinnor uppger framför allt två anledningar till varför de vill operera sig.

Jan Jernbeck är plastikkirurg och grundare av Akademikliniken, en privat plastikklinik som har flera mottagningar i Sverige, Norge, Danmark och Irland. Han säger att blygdläppsförminskning är ett relativt vanligt ingrepp.

– Kvinnor uppger framför allt två anledningar till varför de vill operera sig. Det ena är att man har någon form av funktionella besvär, blygdläpparna kan vara i vägen eller komma i kläm när man till exempel har sex eller sitter på en cykel. Det andra är rent utseendemässigt. Kvinnor kan känna sig okvinnliga och gillar inte när de inre blygdläpparna hänger utanför de yttre.

Annons

Enligt statistik från ISAPS, en global organisation för plastikkirurger, ökade antalet ingrepp med 45 procent bara mellan 2015 och 2016.

En som starkt ifrågasätter Jan Jernbecks uppfattning om funktionella besvär av inre blygdläppar är Lotti Helström, överläkare i gynekologi. Hon arbetar på akutmottagningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm och säger att hon i sitt arbete har sett minst 50 000 underliv.

– Det finns inga medicinska skäl att förminska blygdläpparna. Skaver det när du cyklar ska du skaffa en annan sadel, smörja dig med en fet kräm, sluta använda tvål när du duschar. Du ska anpassa kläderna, inte kroppen.

Att blygdläpparna kan upplevas vara i vägen under samlag beror på att kvinnan inte är tillräckligt upphetsad, menar Lotti Helström.

Annons

– När det är svullet och fuktat av normal tändning, lubrikation, då slinker de undan.

Det finns inga friska underliv som är onormala.

Dessutom kan en blygdläppsförminskning innebära att kvinnan förlorar viss känsel i blygdläpparna, hävdar Lotti Helström.

– Man får en ärrvävnad, och ett ärr innehåller inga nerver. Så ärret hamnar längst ut och nerverna innanför. Just längs ärret saknar man känsel, jämfört med att normalt ha maximal känsel längs kanten. Men det finns ingen vetenskap kring det här, jag tänker rent anatomiskt.

Lotti Helström tycker att alla kvinnor har rätt att bestämma över sina egna kroppar, men att de permanenta val man gör ska bygga på korrekt information – det vill säga att variationen på underliv är väldigt stor.

– Det finns inga friska underliv som är onormala. Enda skälet att ta bort blygdläpparna är om du tycker att det är väldigt fult, alltså av samma anledning som om någon tycker man har för stor näsa eller för små bröst.

För Julia var känslan att känna sig annorlunda och ”fel” något som växte fram under puberteten. Hon tror att hon påverkades mycket av skolans läroböcker. På könen i biologiböckerna syntes knappt några inre blygdläppar eller någon behåring. Det blev ett bevis på att hon måste se fel ut.

Annons

Julia tänkte också på hur böckerna formade hennes klasskamraters syn på hur en vulva ska se ut, och vad de skulle tänka om de fick reda på att hon inte såg ut så.

Att det skulle finnas ett tydligt ideal för hur vulvor ska se ut tror inte plastikkirurgen Jan Jernbeck. Däremot menar han att vi människor är flockdjur och därför jämför oss med andra.

– Vi har ju en normalfördelad kurva, och så tittar man på det här och vill ligga inom massan. Sticker det ut någonstans kan man ju tänka att: ”Oj, jag har för stora blygdläppar, det stör mig”.

Jan Jernbeck förtydligar att han inte menar att det är onormalt med sådana blygdläppar, men att han kan förstå att de till exempel kan vara i vägen. På frågan om det någonsin kommit en patient som har velat förstora sina inre blygdläppar svarar Jan Jernbeck nej.

Annons

Jag gick ju inte runt och såg ut som jag gjorde normalt i omklädningsrummet, jag hade knep för att ingen skulle se hur jag såg ut. Jag liksom stoppade in de inre blygdläpparna innanför de yttre.

– Jag har aldrig gjort större blygdläppar på någon som har sin naturliga blygdläpp kvar.

En av Julias klasskompisar på högstadiet hade en vulva som det snackades om bakom hennes rygg. Hon hade inre blygdläppar som hängde ut, och både tjejer och killar pratade om hur ”äckligt” och ”fult” det var. Även Julia deltog, trots att hon visste att hon såg ungefär likadan ut.

I grundskolans omklädningsrum såg hon ingen annan med liknande blygdläppar, och hon visade ogärna sin kropp. Det är först i efterhand Julia har förstått att jämförelsen med klasskompisarna var missvisande.

– Jag gick ju inte runt och såg ut som jag gjorde normalt i omklädningsrummet, jag hade knep för att ingen skulle se hur jag såg ut. Jag liksom stoppade in de inre blygdläpparna innanför de yttre. Det har jag hört jättemånga andra som gör också, så vi kanske alla gick runt i omklädningsrummet när vi var 14 och hade gömt våra inre blygdläppar.

Julia och Anette heter egentligen något annat.

Bild 1 av 5
Bild 2 av 5
Bild 3 av 5
Bild 4 av 5
Bild 5 av 5