X
Annons
X
Recension

Jungle Jungle vet exakt hur de ska få publiken att tända

Ett dansgolv hade möjligen varit en mer passande scen för brittiska Jungle. De har hittat en nisch med sin perfekta balans mellan lössläppt eufori och strikt finess.

Jungle spelar på Vasateatern. Foto: scandichotels.se
Läs mer om Musikveckan med SvD

Jungle

Genre
Konsert
Var
Vasateatern

Ungefär trettio år efter att det begav sig är det möjligen inte en komplimang att belysa de raka funklinjer som leder från acid jazz-rörelsen fram till 2018 års modell av Jungle. Men det sju man starka Londonbandet påminner ändå om en scen i plommonfärgad basker som en gång var. Själva har de dock beskrivit sitt senaste album som en ”post-apocalyptic radio station playing break up songs”, men live låter det betydligt muntrare än så. Att texterna på ”For ever” handlar om förhållanden som går i kras och drömmar som går upp i rök är synnerligen lätt att missa om man inte anstränger sig. Åtminstone i liveversioner låter det snarare som en enda lång fest på en takterrass en ljummen sommarkväll i Los Angeles.

Vasateatern är visserligen en trevlig och intim livescen, men av publiken att döma är Jungle på väg att bli större än just en teaterlokal. Den soldränkta och välspelade funken är ett koncept som har funkat allt sedan Curtis Mayfields och Stevie Wonders glansdagar vid 70-talets mitt, och Jungle vet exakt hur de ska få publiken att tända. Innan spelningen varvas Creative Sources suggestiva ”Who is he and what is he too you?” med Burials nattsvarta ”Raver” och stämningen byggs sakta upp på en solid grund.

Fyra år efter debutalbumet så har de numera ett helt knippe utmärkta singlar i bagaget, och dessutom ett rykte om sig som ett av de bästa livebanden för tillfället.

Annons
X

Falsettsången är annars kanske det som utmärker Jungle mest, det har blivit något av deras signum både på gott och ont. Fyra år efter debutalbumet så har de numera ett helt knippe utmärkta singlar i bagaget, och dessutom ett rykte om sig som ett av de bästa livebanden för tillfället. De musikaliska referenserna är otaliga och sträcker sig från Inxs cirka ”Need you tonight” till Disclosures samtida house.

Med inledande ”Smile” och publikfriare som ”Busy earnin” och ”Heavy California” är det svårt att hamna fel. Musiken är helt och hållet stöpt för att framföras på just detta sätt, även om ett dansgolv möjligen hade varit än mer passande. ”The heat” är fortfarande deras paradnummer och där balanserar de precis på den gräns mellan lössläppt eufori och strikt finess som har blivit deras nisch.

Den enda invändningen är möjligen att deras liveshow är aningen jämntjock, en smula anonym och kanske lätt opersonlig. De utmärkta remixarna på deras låtar, från namn som Soulwax, Zomby och Joe Goddard, hade varit snygga variationer av ljudbilden, men är möjligen svåra att framföra live?

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X