Annons

Jurist: Svårt nå åtal även om han varit i livet

32 år efter mordet på Olof Palme dyker ”Skandiamannen” upp igen i diskussionen, trots att han tidigt avfärdades både som vittne och möjlig gärningsman. Men vad är uppgifterna värda som magasinet Filter nu publicerat? SvD frågar tre jurister.

Under strecket
Publicerad

Mordplatsen vid Sveavägen i Stockholm.

Foto: Björn ElgstrandBild 1 av 1

1 / 3

1. Hur tunga är de nya uppgifterna?

Mordplatsen vid Sveavägen i Stockholm.
Mordplatsen vid Sveavägen i Stockholm. Foto: Björn Elgstrand

Ulrika Borg, försvarsadvokat:

– Förhoppningen kan vara att när sådant här kommer ut börjar folk rekapitulera och lägga ihop ett och ett. Samtidigt läser vittnen vad som skrivs i media och påverkas också. Chefsåklagare Krister Petersson antydde tidigare att något var på gång i utredningen. Menade han det här?

Eric Bylander, rättsvetare vid Uppsala universitet:

– Man sitter med några kort, men det saknas samtidigt många kort i en tesdrivande artikel.

Nu är den utpekade mannen död, men om man tänker sig att han varit i livet hade vägen till åtal ändå varit svår, anser Bylander. I bakgrunden finns att riksåklagaren tidigare – utan framgång – begärt resning ”till nackdel” för Christer Pettersson, som då friats i hovrätten.

– För att få igenom ett åtal måste andra gärningsmän kunna uteslutas. När man från åklagarhåll varit så övertygad om grunden för att fälla Pettersson, så måste tyngden i de nya uppgifterna vara mycket större än de är här i detta fall.

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare:

– Det känns väldigt farligt med ett utpekande. Spåret skulle ha utretts för länge sen. Man ska aldrig ropa hej förrän man över bäcken. Det här är snarare en påminnelse om hur illa skött utredningen var från början.

Annons
Annons

Lisbeth Palme pekade ut Christer Pettersson som Olof Palmes mördare.

Foto: Polisen/TTBild 1 av 1

2 / 3

2. Vad krävs för att peka ut en gärningsman?

Lisbeth Palme pekade ut Christer Pettersson som Olof Palmes mördare.
Lisbeth Palme pekade ut Christer Pettersson som Olof Palmes mördare. Foto: Polisen/TT

Eric Bylander: Polisen har fäst stor vikt vid att hitta vapnet. Det utgår jag ifrån står fast. Det finns en del anmärkningsvärda uppgifter i reportaget, som den här vapensamlaren i nära bekantskapskrets till Skandiamannen, som påstås ha varit nära brottsplatsen.

Sven-Erik Alhem: Man ska inte avfärda tipsen. Medhjälpare som finns i livet kan vara betydelsefulla. Men i det här fallet är komplikationerna enorma. Personen är avliden sedan en längre tid. Det går inte att få en avliden person lagförd. Det blir i stället en rättshistorisk skrivning.

Ulrika Borg: Jag läste att vapnen sålts på auktion. Går det att hitta dem? Och även om man gör så, hur vet man att det är exakt det vapnet som avfyrades? Det är svårt med DNA eller fingeravtryck så långt efteråt. Situationen är helt annorlunda med modern teknik nu när varenda brottsplats analyseras för DNA.

Annons
Annons

Chefsåklagare Krister Petersson som leder Palmegruppens utredningsarbete.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1

3 / 3

3. Är mordfallet möjligt att lösa?

Chefsåklagare Krister Petersson som leder Palmegruppens utredningsarbete.
Chefsåklagare Krister Petersson som leder Palmegruppens utredningsarbete. Foto: Maja Suslin/TT

Eric Bylander: Det är så många lösa påståenden som gör det svårt att förutsäga något resultat. Är det vi får återberättat ett resultat av monumental klantighet eller konspiration? Plus den avsevärda tidsaspekten.

Sven-Erik Alhem: Det ställer jag mig skeptisk till. Utredningen efter Palmemordet artar sig till det största fiasko vi förmodligen haft.

Ulrika Borg: Alla önskar få reda på vad som hände. Det är en tagg som sitter kvar. Min son, som är född 1984, ringde direkt och undrade vad som hänt när de nya uppgifterna kom. Det är ytterligt besynnerligt att det inte kommit fram mer. Man får ändå ha en viss förståelse för det panikläge som uppstod. Det fanns ingen erfarenhet och folk snubblade i princip på sig själva. Det är inte sannolikt att nya åsyna vittnen träder fram. Det gör det väldigt svårt juridiskt sett. Folk dör ju.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons