Annons

Jurister torpederar Trumps utspel om medborgarskap

President Donald Trump vill riva upp rätten till medborgarskap för illegala immigranters barn som föds i USA. Men jurister hävdar att Trump inte kan ändra grundlagen själv.

Under strecket
Publicerad

Flyktingar på ett lastbilsflak i Mexiko.

Foto: Rebecca Blackwell/APBild 1 av 2

Migranterna på väg norrut korsar floden Suchiate mellan Guatemala och Mexiko.

Foto: Santiago Billy/APBild 2 av 2

Flyktingar på ett lastbilsflak i Mexiko.

Foto: Rebecca Blackwell/APBild 1 av 1
Flyktingar på ett lastbilsflak i Mexiko.
Flyktingar på ett lastbilsflak i Mexiko. Foto: Rebecca Blackwell/AP

De tusentals flyktingar som lämnat kaos i Honduras och andra centralamerikanska länder och tågar sakta mot USA beskrivs av president Trump som ”en invasion”.

Nyhetsbilder visade på tisdagen hur migranterna till fots korsade en flod mellan Guatemala och Mexiko med de ägodelar de hade med sig.

I USA beslutade president Donald Trump att skicka drygt 5 000 soldater till gränsen mot Mexiko för att hantera de flyktingar som kommer fram.

Med bara några dygn kvar till kongressvalet på tisdag lanserar presidenten även en annan idé: att riva upp rätten till medborgarskap till barn som föds i USA, illegalt invandrade föräldrar eller ej. Den rätten kallas ”birthright citizenship”, ungefär medborgarskap från födseln.

– Vi är det enda landet i världen som ger den rätten, hävdade Trump felaktigt i en intervju med nyhetssajten Axios på tisdagen.

Annons
Annons
Efter reklamen visas:
Därför vandrar tusentals migranter mot USA

Ett 30-tal länder, inklusive Kanada, har liknande rättigheter enligt flera faktakontroller.

Den amerikanska regeln är betydligt mer generös än exempelvis den svenska, där ett nyfött barn får svenskt medborgarskap från födseln under förutsättning att en förälder är svensk medborgare, enligt Migrationsverket.

Garantin för nyfödda finns med i landets grundlag, konstitutionen. I det 14:e tillägget står det bland annat, i SvD:s översättning, ”Alla personer födda eller naturaliserade i USA och som lyder under dess jurisdiktion är medborgare i USA och i den delstat där de lever.”

President Trump hävdade i intervjun att han kan ändra regeln genom en så kallad exekutiv order, ett presidentdekret. Han hävdade att han fått den informationen från rådgivare i Vita huset.

– Du kan göra det med hjälp av kongressen. Men nu säger de att jag kan göra det bara med en exekutiv order, sa Trump.

Inte många juridiska experter verkar hålla med honom. Även vissa kritiker mot USA:s frikostiga princip för medborgarskap, som vill se att den begränsas, menar att Trump har fel. En av dem, Peter Schuck, säger till nyhetsbyrån AP att han tvivlar på att Trump verkligen fått rådet att själv försöka skriva om konstitutionen.

– Trump kan helt klart inte agera på egen hand. Jag känner mig säker på att ingen kompetent jurist skulle ge honom det rådet, säger Schuck.

Även representanthusets republikanska talman Paul Ryan och flera andra av Trumps partivänner i kongressen uttrycker stark skepsis.

Det finns andra bedömare som menar att Trump exempelvis skulle kunna ge direktiv till myndigheterna att begränsa rätten till medborgarskap. Ett sådan beslut skulle dock omedelbart resultera i en långvarig juridisk strid.

Annons
Annons

Migranterna på väg norrut korsar floden Suchiate mellan Guatemala och Mexiko.

Foto: Santiago Billy/APBild 1 av 1

Inför kongressvalet i USA den 6 november har de tusentals flyktingarna som tågar norrut blivit en valfråga som Republikanerna hoppas ska motivera konservativa väljare.

Migranterna på väg norrut korsar floden Suchiate mellan Guatemala och Mexiko.
Migranterna på väg norrut korsar floden Suchiate mellan Guatemala och Mexiko. Foto: Santiago Billy/AP

Republikanerna kontrollerar kongressens båda kammare, men löper risk att förlora majoriteten i särskilt representanthuset.

Exakt hur många illegala immigranter som lever i USA vet ingen. En beräkning från Pew Research Center indikerar ett antal på drygt elva miljoner. Antalet verkar stabiliseras över tid.

En annan beräkning från 2014 visade att de illegala immigranterna levt i USA i genomsnitt 13,6 år.

Det 14:e tillägget infördes på 1860-talet efter inbördeskriget mellan nord- och sydstaterna över slaveriet. Syftet med tillägget då var att göra det möjligt för barn till slavar att bli amerikanska medborgare, vilket de tidigare inte kunnat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons