Annons

Johnson: Lämnar 31 oktober – oavsett vad

Foto: Frank Augstein/TT

Boris Johnson talade på onsdagen inför sitt Toryparti på en konferens i Manchester. Senare i eftermiddag ska Johnson tala med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i telefon om brexitplanen.

Under strecket
Direkt, Omni, TT
Publicerad

– Jag har bara varit premiärminister i 70 dagar, men jag har redan sett så mycket som gör mig hoppfull, säger Boris Johnson.

Efter att först ha tackat företrädaren Theresa May för hennes insatser kom han snabbt in på brexitfrågan, inledningsvis genom att kritisera det oeniga parlamentet.

– Jag känner mig som en världsklassidrottare – men med en sten i skon. Om parlamentet vore en dokusåpa skulle vi allihop ha blivit utröstade nu. De vägrar att leverera brexit och vägrar att hålla val, säger Johnson i Manchester.

– Vi kommer att lämna EU den 31 oktober, oavsett vad som sker. Låt oss genomföra brexit, lovar premiärministern.

Han säger att han vill ha ett bra samarbete med unionen.

– Vi är européer. Jag älskar Europa! säger Johnson.

Johnson betonar att det är en kompromiss som Storbritannien lägger fram och han hoppas att EU också är redo att kompromissa.

– Låt det inte råda något tvivel om att alternativet annars är att vi lämnar utan avtal. Det är inte något vi vill ha. Det är inte något vi strävar efter. Men låt mig säga er: det är något vi är redo för, lovar Johnson i Manchester.

Annons
Annons

Det kommer inte vara några gränskontroller vid eller nära den irländska gränsen efter brexit, enligt det förslag till avtal som kommer presenteras för EU senare på onsdagen, enligt Johnson:

– Vi kommer under inga omständigheter ha några kontroller vid eller nära gränsen i Nordirland.

Enligt uppgifter till Daily Telegraph kommer Johnson att lägga fram en ny plan för gränsen mot Irland. Planen, som han kallar för ”två gränser i fyra år”, handlar om att Nordirland ska kunna förbli i EU:s inre marknad fram till år 2025.

Mycket av Johnsons tal låter som ett rent valtal inför det nyval som han hittills förgäves försökt få oppositionen att gå med på. Johnson utlovar allt från nya sjukhus till utbyggt bredband och bättre kommunikationer.

Avslutningsvis kommer han återigen in på brexit.

– Vad vill vi ha? Fler förseningar? Vill vi lägga ännu en miljard i månaden som vi annars skulle kunna lägga på sjukvården?

– Låt oss till sist tro på oss själva och vad vi kan klara av. Låt oss genomföra brexit och samla det här landet igen, avslutar Johnson i Manchester.

Senare i eftermiddag ska Johnson tala med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i telefon, rapporterar Sky News.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons