Annons

Brå: Man anpassar sig efter kriminella i utsatta områden

Flygbild över flerfamiljshus i förorten Rinkeby, som är en av Sveriges utsatta områden enligt Brå.
Flygbild över flerfamiljshus i förorten Rinkeby, som är en av Sveriges utsatta områden enligt Brå. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

40 procent av dem som bor i de 61 utsatta områden som Brå tittat på upplever att de är otrygga utomhus sent på kvällen. En tredjedel av dem som känner sig otrygga upplever stora problem med öppen droghandel respektive skjutningar.

Under strecket
TT
Publicerad

Kvinnor är betydligt otryggare än män i mansdominerade offentliga miljöer.

– Speciellt äldre kvinnor. En av förklaringarna kan vara att det är en mansdomineras miljö i fler av dessa områden, säger en av utredarna, Fredrik Marklund.

Brå:s utredare Johanna Skinnari berättar att det i vissa utsatta områden existerar parallella samhällsstrukturer.

– Det är kriminella som står för de här parallella samhällsstrukturerna, säger hon.

– Det kan ha med segregation att göra, men det kan också ha att göra med att man inte har någon kontaktyta med reguljära myndigheter, säger hon om varför strukturerna uppkommer.

Skinnari berättar vidare att det i huvudsak är kvinnor som missgynnas av alternativ samhällsstruktur, exempelvis vid tvångsgiftermål.

Brås utredare Fredrik Marklund pratar om riskerna med att en alternativ samhällsstruktur existerar och hur den påverkar förtroendet för bland annat polis och rättsväsendet.

– Det är viktigt att bryta denna negativa spiral för att öka förtroendet för rättsväsendet, säger han.

Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie vid polisen i Stockholm säger:

– Det finns ingen single solution, vi måste göra väldigt många bra insatser i områdena för att nå en tipping point.

Bettan Byvald, socialarbetare i Angered, avslutar Brås presskonferens genom att prata om det arbete som görs i utsatta områden och säger att det är mycket fejknyheter bland de boende över vad polisen och olika myndigheter gör där.

– Det är viktigt att börja med de små sakerna, men också att motverka de alternativa samhällsstrukturerna som växer fram där.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons