Annons

Corazza Bildt åker ut från Moderaternas EU-lista

Anna Maria Corazza Bildt kommer inte in på Moderaternas EU-lista. M-stämman valde istället nomineringskommitténs förslag, där Corazza Bildt inte var med.

– Det här är naturligtvis mer ett bakslag för Moderaterna än ett bakslag för mig, säger Corazza Bildt som inte utesluter att lämna M.

Under strecket
Publicerad

Just nu: Corazza Bildt åker ut från EU-lista

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Just nu: Corazza Bildt åker ut från EU-lista

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Just nu: Corazza Bildt åker ut från EU-lista
Just nu: Corazza Bildt åker ut från EU-lista Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– De som vill kasta ut mig utan förklaring har uppenbarligen vunnit, säger Corazza Bildt efter att en majoritet på M-stämman röstade mot ett yrkande att Corazza Bildt skulle läggas till på kommitténs förslag på EU-lista, där hon inte ingick.

Corazza Bildt, säger att hon ska återkomma på lördag om hon kommer att fortsätta i Moderaterna och hur hon ska gå vidare.
– Jag får återkomma om vad det här innebär för mina relationer med partiet, säger hon efter beskedet om att hon petas från EU-listan.

Hon säger att det aldrig förr i partiets historia hänt att en folkvald ledamot sparkas ut utan att få veta varför.
– Ingen har pratat med mig. Man fortsätter att prata om mig istället för med mig. Det tycker jag är beklagligt. Man pratar om mig i media och kommer med väldigt allvarliga anklagelser utan att kolla med mig. Det är också allvarligt att partiledningen varit så passiv i frågan.

Annons
Annons

Enligt Corazza Bildt har ingen från partiledningen pratat med henne om petningen.

Moderaternas EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt backades av M i Västerbotten, Skåne, Öppna moderater och M-kvinnorna.

– Här har vi en kvinna som drar röster, vad är problemet egentligen, sade Ulrica Schenström, ordförande i M-kvinnorna på nomineringsstämman.

Flera av Moderaternas Europaparlamentsveteraner ställde inte upp för omval.

Förstanamn på M:s EU-lista är Tomas Tobé.

– Jag vill åstadkomma mer brottsbekämpning på europeisk nivå, se till att vi får mer kontrollerad invandring till Europa och öka handeln för att få ett bättre välstånd i Sverige.

Tobé och flera andra kandidater på listan har inte suttit i EU-parlamentet tidigare.
– Vi har lång parlamentarisk erfarenhet, så jag hoppas att det kommer att komma till nytta. Men det här är ett val Moderaterna har gjort för att vi inte har lyckats särskilt bra i EU-valen. Jag tror att det handlar om att man inte varit tydlig med varför man ska rösta på just moderaterna.

Om ni inte varit framgångsrika i EU-valen, varför petas Anna Maria Corazza Bildt som drivit framgångsrika personvalskampanjer?

– Mitt främsta mål är att öka antalet röster till Moderaterna. Sen har det i den processen funnits många kandidater. Jag har full förståelse för att Anna Maria är besviken. Jag kommer att vara angelägen att hålla en god dialog med henne och dra nytta av både hennes och andra Europaparlamentarikers erfarenheter.

Hur ser du på hennes kritik att ingen har pratat med henne och förklarat varför hon petas från listan?

– Det är frågor som bör riktas mot nomineringskommittén som lagt detta förslag, säger Tomas Tobé.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons